Компанија “Орао” приказала изложбу о осам деценија рада

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Компанија “Орао” из Бијељине данас је на централном тргу у Бијељини приказала два авио-мотора и изложбу о осам деценија успјешног рада у ваздухопловној индустрији, за шта су у години јубилеја награђени Златном медаљом “Кнез Иво од Семберије”.

Извршни директор за економске послове Младен Лемез рекао је новинарима да је приказан пресјек руског мотора који је дио историје и није више у ремонту, као и мотор “Вајпер” који и данас ремонтују за инострана тржишта.

Лемез је истакао да је Министарство одбране Србије стратешки партнер “Орла” и да су у компанији поносни што су један од најважнијих фактора у одржавању ваздухопловства Србије.

Кроз фотографије и текстове приказане на 10 паноа представљена је богата историја “Орла” од оснивања у Панчеву 1944. године, преко дислокације у сарајевско насеље Рајловац, до сеобе у Бијељину након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Лемез је навео да је “Орао” из Сарајева пресељен у 2.000 камиона.

“Поносни смо што је већина објеката из фабричког круга пресељена, чак и ограда око фабрике, као и врата на уласку у производну халу која су симболична јер се на њима и данас виде оштећења од граната и метака из ратног периода”, рекао је Лемез.

Он је истакао да су 23 радника “Орла” погинула као борци Војске Републике Српске, бранећи фабрику, своје породице, народ и Републику Српску, а у средишту компаније у Бијељини налази се споменик који подсјећа на њихову жртву.

Лемез је рекао да је у почетку “Орао” радио ремонт авиона који су били заробљени након ослобођења Београда у Другом свјетском рату, кроз историју су радили ремонт клипних мотора, потом ушли у фазу ремонта турбомлазних авиона, чак и у рату се радило и бранило, а тада је освојен и мотор за “миг 29”, који је касније учествовао у одбрани Београда.

“Данас је жОраож стабилна компанија која будућност и даље види у ваздухопловству, трудимо се да освајамо нове типове мотора и останемо конкурентни на тржишту”, навео је Лемез.

Он је рекао да су људи највећи потенцијал, а “Орао” има 340 запослених, међу којима много младих инжењера, као и 100 висококвалификованих радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана