Коме смо постали Запад: Зарађују код нас и пет плата више него у својој земљи

Г.С.
Foto: Скриншот

Пут за бољим животом обично води на Запад, али за велики број радника из азијских земаља БиХ је та обећана дестинација.

Коме смо ми постали Запад и ко то код нас заради пет плата више него у својој земљи?

Висхал Верма из Индије, један је од 5.000 странаца који су запослени у БиХ. Дошао је прије више од годину дана у Бањалуку. Ради у пекарској производњи. Задовољан је условима рада.

„Зарађујем довољно, немам других трошкова као што су превоз, храна и смјештај.”, каже Верма за БН.

Поредећи трошкове живота, Верма истиче да новац у Индији има вишеструко већу врједност, јер су цијене и трошкови далеко мањи у односу на БиХ.

„Ми имамо много мање трошкове за храну, а храна је овдје доста скупља. У томе је разлика. За живот у Индији мјесечно је потребно издвојити око 200 до 300 евра за смјештај, храну, и све друге трошкове.”, говорећи посебно о цијенама станарине, додаје да она у Индији зависи од локације и простора.

„Ако живите у граду онда ћете плаћати од 50 до 100 евра, али ако сте негдје у предграђу, онда је цијена од 20 до 50 евра.“

На истом послу у производном погону ангажован је и Гурприт Сингх. Зарађује, каже довољно за себе и за своју породицу, којој мјесечно шаље дио зараде.

Наглашава да се његовима у Индији драстично побољшао квалитет живота откако је запослен у БиХ.

„Заправо овдје имам добру плату. Индија није скупа земља, али све зависи од начина живота. Ако живите на високој нози онда вам треба око 1.000 евра мјесечно. Ако радите у некој моћној фирми онда радите дневно минимално осам сати да бисте зарадили добру плату, али ако немате искуства и ако сте без дипломе онда морате радити напорно и до 12 часова дневно.”, објашњава Сингх.

Плате у пекарској производњи, гдје су запослена ова два Индијца достижу цифру од 1.500 марака. Међу странцима у БиХ највише је оних из Индије, Непала, Бангладеша и Пакистана. Примјера ради плате у тим државама су сљедеће:

На основу наведеног бива јасније зашто је БиХ за раднике из поменутих земаља, оно што је на примјер Њемачка за БиХ грађане.

„Наравно да им ми дођемо као неко страно тржиште, јер када имају плаћен смјештај од послодваца и храну оно што зараде шаљу у своју матичну земљу и могу вам рећи да су то за њих и даље висока и недостижна примања. Обрадују своју породицу кад им шаљу већа новчана средства”, оцјењује експерт за тржиште рада Доминик Рашкај.

БиХ тренутно недостаје око 100.000 људи у индустријском секотру, прича Рашкај и предвиђа да ће се тренд прилива радне снаге из азијских земаља у БиХ наставити.

Са друге стране за очекивати је да се исељавање радно способног становништва из БиХ неће зауставити. Разлог је у томе што су цијене хране у развијеним земљама попут Њемачке приближне цијенама у БиХ. Док су трошкови у Индији, Непалу или Бангладешу и до десет пута мање у односу на БиХ.

Радник из Индије Гурпрет Сингх, каже да би волио бих остати у БиХ. Тако да све у свему и БиХ је за неке Запад и мали рај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана