Колико новца је потребно студенту за мјесец дана у Бањалуци

Данијела Бајић
Колико новца је потребно студенту за мјесец дана у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Смјештај, најам стана и режије, затим храна, превоз, књиге, скрипте и остали неопходни материјал да би слушали наставу и учествовали на вјежбама, само су неки од трошкова који на јесен чекају будуће академце у Бањалуци, гдје ће, према процјени упућених, за студентски живот бити потребно издвојити минимално 1.000 марака мјесечно.

Иако до почетка нове академске године има два мјесеца, наша редакција истражила је колико кошта живот студента који добије кревет у дому и колико ће новца бити потребно будућем академцу који ће бити приморан да изнајми стан у највећем граду Српске.

Потрага за приватним смјештајем, посебно у Бањалуци, започела је практично одмах након завршетка пријемног испита, јер нису сви те среће да “упадну” у студенски дом и тако уштеде неколико стотина марака.

Своје искуство у потрази за смјештајем испричала нам је Јелена Р. из Добоја која је у јулу једва нашла стан у граду на Врбасу са прихватљивом киријом.

- Прошле године сам остала без смјештаја у дому па сам једно вријеме гарсоњеру дијелила са другарицом, што нам је отежавало учење. Због тога сам одлучила са нађем стан, али цијене су заиста превисоке. За кирију најмање 500 марака, а гдје је у свему томе храна и све што треба једном студенту - испричала је Јелена, која је лани само за књиге, скрипте и остали материјал издвајала најмање 50 марака мјесечно.

Колико је тешко одшколовати студента најбоље зна Модричанка Дубравка П. која једина ради у својој породици.

- Кћерка ми је трећа година студија, а до сада смо за живот у Бањалуци издвајали и до 600 марака мјесечно, без обзира што је била у дому. Међутим, ове године на факултет креће и њена млађа сестра. Како ћемо на крај са трошковима ни сама не знам, али нисам могла да им ускратим школовање, јер су обје биле одлични ђаци - казала је Дубравка.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Никола Шобот казао је да су студентски трошкови веома високи те да ова организација заједно са ресорним министарство покушава да помогне будућим академцима.

- У студенском дому у Бањалуци има 1.300 кревета и предност имају најбољи и редовни студенти. Како би што више студената имало бар бесплатан смјештај у плану је изградња још једног павиљона - казао је Шобот, додајући да се соба у Бањалуци не може наши испод 250 марака.

Јасна рачуница

Како раст животних трошкова утиче на студенте за “Глас Српске” прича и извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић. Према њеним ријечима, родитељима у Српској је из године у годину све теже да одшколују дијете.

- Као прво, данас је веома тешко наћи стан за студента јер цијене кирија су превисоке, уз то додатни новац треба издвајати и за режије. Осим тога, дјеца нешто морају и да једу, а има ту и других издатака - казала Марићева, додајући да је само за храну дневно потребно око 30 марака.

Пристојан доручак данас се, истиче она, не може наћи испод пет марака и ако се још уз то узме неки сок и кафа, пуче десет марака.

- То значи да ће само доручак за један мјесец студента коштати више од 240 марака, а гдје је ручак и вечера. Мало ко од студената има времена да стално себи припрема јело. Износ који ће они дати за храну због поскупљења је много већи него што ће, чини ми се, дати и за смјештај - прича Марићева.

Рачуница је јасна да без минимално 1.000 марака ниједан родитељ који дијете пошаље на факултет, а при томе није остварило право на студентски дом, не може да прође мјесечно.

Марићева каже да је то велики износ, посебно ако се у обзир узме да је то 12.000 КМ годишње, а студенти који примају стипендију добију минималне износе.

- Тај трошак је подношљив само ако раде оба родитеља, мада у Српској има веома велики број дјеце у чијој је породици запослен само један члан. Уз овако смањен број студената и дјеце која желе да наставе школовање у нашој земљи сматрам да би, заиста, требало повести рачуна да им се, на неки начин, омогући јефтинији смјештај, књиге и све оно што је потребно приликом студирања како би остали овдје - истакла је Марићева.   

Трошкови студената у осталим мјестима у Српској, гдје има факултета, биће за нијансу нижи због кирије, јер се цијена најма не може поредити у Бањалуци и, примјера ради, у Палама и Фочи, али ће храна отприлике исто коштати.

- Сразмјер у школовању једног студента данас и раније постаје немогуће пропратити, јер свакодневно нешто поскупљује и тешко је дати неке прогнозе колико ће трошкови бити већи до краја школске, односно академске године - казала је Марићева.

Трећа категорија

Директор агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић каже да су међу студентима најпопуларнији мањи станови, са нижом киријом и режијама.

- Углавном се траже станови близу Универзитета Бањалука, највише у Борику или евентуално мало удаљенији, који су близу станице за јавни превоз. Више се не могу наћи станови испод 400 марака. То је нека најнижа цијена и углавном су то гарсоњере, без режијских трошкова, а и до тога је тешко доћи јер је у Ади, мало удаљенијем насељу, за стан мањи од 50 квадрата потребно издвојити 500 и више марака - казао је Милановић.

Додао је да посредници некретнина клијенте дијеле у три групе, односно пословне, које власници некретнина највише воле, затим породице, јер су у питању дугорочни најмови и студенти.

- Власници некретнина најмање желе да издају станове студентима, јер им је циљ да имају континуитет издавања без празног хода, а та категорија станара долази у октобру и одлази у мају - појашњава Милановић.

Потражња за становима почела је и на подручју Бијељине. Агенти за некретнине у овом граду кажу да је тешко наћи стан мање квадратуре.

- Како би на вријеме нашли стан студенти и ђаци још у јулу почну са потрагом. Цијене најма су мање-више исте као лани, тако да се гарсоњера може наћи и за 200 КМ - рекао је директор агенције Дарко Милошевић.

Готово слична ситуација у вези са потражњом и понудом је и у источном дијелу Српске, гдје се гарсоњере крећу од 280 марака па навише.

Платне картице

Никола Шобот казао је да је у плану израда студентских платних картица, на основу којих би могли остварити попусте на разну робу и услуге.

- О томе смо недавно разговарали и са колегама из Крагујевца, који су заступници организације која то ради. Надам се да ћемо и то ускоро реализовати - казао је Шобот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана