Колико данас кошта стан у Сарајеву

ГС
Колико данас кошта стан у Сарајеву

САРАЈЕВО - Вртоглаво високе цијене некретнина у Сарајеву довеле су до тога да је куповина стана за већину младих скоро па немогућа мисија. Ове године цијене континуирано расту те су у овом тренутку досегле врхунац!

Када су у питању цијене, оне су различите, варирају од локације, а и саме врсте градње.
Стручњак за некретнине Харис Кадић у разговору за сарајевски „Аваз“ тврди како разлике у цијени између нове и старе градње скоро па и нема јер је стара градња углавном на бољим локацијама од новоградње.

- Новоградња на Отоци, ту квадрат износи 4.200 КМ, на Грбавици 6.000 КМ, у „Сарајево Тоњеру“ 5.000 КМ, Црном Врху 7.000 – 8.000 КМ, и тако даље, зависно од локације - казао је Кадић

Млади у Босни и Херцеговини су особе у доби од 15 до 30 година. Према подацима Министарства цивилних послова из 2022. године, њих у БиХ има 777.000.

Конкретни подаци о томе колико младих има своју некретнину не постоје.

- Како би олакшали себи, млади не морају куповати станове у новоградњи, могу изабрати староградњу на јефтинијим локацијама. Када говоримо о младим брачним паровима, њима је лакше, уз добре плаће могу да подигну кредит до 150.000 КМ и купе некретнину... С друге стране, тешко је и подигнути кредит, јер су свјесни да отплаћују некретнину наредних 20-25 година, међутим, донекле им олакшава то што су каматне стопе ниже, а увјети за подизање кредита нису никада били бољи – истиче Кадић.

Додаје како потражња не задовољава понуду те како је у просјеку за један стан заинтересирано пет купаца.

Влада Кантона Сарајево је прошле године суфинансирала куповину станова младима износом од по 10.000 КМ по једном апликанту. Ове године су планирана средства, али конкурс још није изашао.

- Морамо класифицирати младе, односне оне који имају свој бизнис и оне који раде за плаћу. Млади који имају свој бизнис, који им доноси новац, сигурно да могу приуштити некретнину, али бојим се да млади који раде за плаћу коју им исплаћује неко треће лице ипак не могу – закључио је Кадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана