Којић: Представити значај изучавања културних и историјских основа Српске

Срна
Којић: Представити значај изучавања културних и историјских основа Српске

БАЊАЛУКА- Први број Зборника радова "Република Српска – положај, историја, идентитет", у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, објављен је како би се научној и стручној, али и широј јавности, представио значај изучавања културних и историјских основа Српске, рекао је Срни директор Центра Милорад Којић.

Којић је навео да је први број Зборника, који је недавно изашао из штампе, посвећен јубилеју - 30 година од стварања Републике Српске.

"Зборник је предвиђен као годишњак Центра, у којем би били објављивани научни и стручни радови из области друштвено–хуманистичких наука о темама из историје Републике Српске, с циљем да се размотре историјске и културне основе стварања, одбране и развоја Српске из различитих перспектива", рекао је Којић.

Према његовим ријечима, у Зборнику су први пут на једном мјесту прикупљени радови о настанку и развоју институција Републике Српске, првенствено културних и научно–наставних.

"Научни радови, чији су аутори историчари, филозофи, политиколози, археолози, новинари, универзитетски дјелатници и други, третирају и разноврсне аспекте историје и идентитета Срба и Српске као што су, на примјер, косовски завјет, страдање 1941. године, културно насљеђе, симболи...", појаснио је Којић.

Он је додао да се у Зборнику могу прочитати оригинални научни радови професора са универзитета у Српској, али и других научних дјелатника, међу којима је професор и књижевник Слободан Владушић, чији рад "Косовски завет и Република Српска" указује на рефлексе косовског завјета у српској традицији.

"Владушић је у раду акцентовао однос косовског завјета и Републике Српске у контексту очувања, како је аутор истакао, идентитета и права човјека да остане оно што јесте", рекао је Којић.

Уредник Зборника је професор Драгиша Васић са Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана