Којић: Oправдан захтјев завичајног удружења Тузлака

Срна
Којић: Oправдан захтјев завичајног удружења Тузлака

БАНЈАЛУКА - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је оправдан захтјев Завичајног удружења Тузлака у Бијељини да смјеста буде отказана промоција књиге Златка Дукића “Бјегунци” у овом граду, истакавши како је Дукић био спреман да слави над злочином у Тузли.

Којић је напоменуо да се велики број Тузлака послије протјеривања из тузланске регије населио у Бијељини.

“Управо промоција књиге човјека који је био потпуно спреман да слави над злочином који се дешавао и који је гледао, морбидно и безобразно. Сматрам да управо то производи додатну трауму код Тузлака који су преживјели страхоте деведесетих година у Тузли”, рекао је Којић.

Он је подсјетио на чињеницу да представници Републике Српске већ годинама не могу да оду у Тузлу и Сарајево да обиљеже сјећање страдање припадника Југословенске народе армије /ЈНА/.

“С друге стране, овакви ликови као што је Дукић, који су морбидно и безобразно жељели да прославе злочин док су гледали како горе млади војници у Тузли на Брчанској малти, њима је то дозвољено”, нагласио је Којић.

Он је рекао да је потпуно оправдан захтјев Завичајног удружења Тузлака да се промоција књиге једног таквог човјека не дозволи у Републици Српској.

Завичајно удружење Тузлака у Бијељини позвало је Градску управу и директора Центра за културу “Семберија” да смјеста откажу промоцију књиге Златка Дукића “Бјегунци”, јер ће у супротном позвати све Тузлаке који живе у Бијељини да се окупе испред Центра и спријече срамотно Дукићево појављивање.

“Док 15. маја 1992. године горе тијела припадника ЈНА на Брчанској малти, док рањени војници и цивили који су се мирно повлачили из Тузле моле за помоћ и умиру у мукама, новинар Златко Дукић у преносу уживо говори - ж...ладно пиво немамо, а тако би добро дошло...ж”, наводе из Удружења огорчени због најављене промоције књиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана