Којић: Недопустиво да се Марфи руга српским жртвама

Срна
Којић: Недопустиво да се Марфи руга српским жртвама

СРЕБРЕНИЦА - Из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих српских цивила из Сребренице истичу да данашња посјета америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија бошњачком Меморијалном центру у Поточарима и његове изјаве да поштује све жртве представљају подлост и ругање српским жртвама.

Предсједник ове организације Бранимир Којић напоменуо је да су послали позивницу Марфију да посјети и спомен-собу настрадалим Србима у овом мјесту и да поразговара са представницима породица српских жртава, али да се нико из Амбасаде није удостојио да им одговори или да каже да до сусрета неће доћи.

"Данас амбасадор износи неке, како их он назива, жчињеницеж, у којима није поменуо 3.267 убијених Срба из средњег Подриња од којих је око половине било цивила", рекао је Срни Којић.

Према Којићевим ријечима, колико год Марфи радио, као и његови претходници, на минимизирању српских жртава и колико год желио да сачува наратив и мит о страдању само једног народа, то му неће успјети.

"Срамотно је и лицемјерно да он позива да се признају чињенице, а он сам селективно прича о жртвама", каже Којић.

Којић поручује да породице српских жртава јавно позивају Марфија да он прихвати стварну чињеницу да је у средњем Подрињу 70 одсто жртава српске националности убијено од маја 1992. до марта 1993. године и да он треба бити непристрасан и причати и о томе када се већ дотакне приче о жртвама рата.

"Марфи, као и његови инструисани претходници, о томе ћути и бестидно долази да нам дијели неке моралне лекције, што је срамно и осуђујемо такву једностраност и лицемјерје", истакао је Којић.

Он је нагласио да од званичника Републике Српске траже да прије свих састанака са амбасадорима западних земаља посјете спомен-обиљежја убијеним Србима, јер овакав однос према српским жртвама је постао крајње понижавајући и томе се мора стати у крај.

Према најавама, за данас је заказан састанак америчког амбасадора Марфија са начелником општине Сребреница Младеном Грујичићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана