Којић: Не смије се удовољити захтјеву Бећировића

Срна
Којић: Не смије се удовољити захтјеву Бећировића

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Похрањивање архива Хашког трибунала у Сарајево на захтјев Дениса Бећировића не смије да се дозволи већ та документација треба да буде враћена Републици Српској, изјавио је Срни предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је истакао да ова организација подржава став посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорада Којића да та архива буде враћена Републици Српској јер је од Српске и узета, мада је већим дијелом и насилно отета.

"Захтијевамо од српских представника у заједничким институцијама да Република Српска преузме ту документацију и похрани је у наше институције, јер су им грађани Српске дали легитимитет да нас заступају. Самим тим ће показати поштовање према нашим жртвама, али и свим људима који су преживјели тортуре од снага СФОР-а", рекао је Којић.

Он је истакао да није заборављено шта су овдје радили припадници наводних мировних снага СФОР-а који су насилно упадали у институције широм Републике Српске, али и у породичне куће Срба, неријетко и у куће породица српских жртава и од њих тражили одређену докуменацију.

Којић је додао да су тада сви ћутали, а да се сада јављају представници сребреничких муслиманских организација које брже боље нападају Којића само зато што је рекао чињенице.

"Не би нас зачудило да они затраже да та документација буде похрањена у меморијални центар јер та удружења очигледно мисле да имају ексклузивно право на то да кажу да су само они жртве, да су само њихове мајке-мајке, да само њихова суза и бол имају тежину док су наше мајке и ми као породице мање вриједни и не смијемо да причамо какви су злочини вршени над нама", истакао је Којић.

Према његовим ријечима, бошњачка удружења чак су одлучила да траже пријем код америчког предсједника Џозефа Бајдена да се жале и како би санкционисали све слободоумне људе који не мисле као они.

"Јавно им поручујемо да нећемо престати ма колико вршили притиске да нам се забрани да говоримо", навео је Којић.

Бећировић је генералном секретару УН, предсједнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове и предсједнику Генералне скупштине УН упутио писмо у којем је затражио да архивска грађа Међународног кривичног суда за бившу Југославију буде похрањена у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана