Којић: Још нико није одговарао за злочине над Србима у Бравницама

Срна
Којић: Још нико није одговарао за злочине над Србима у Бравницама

БАЊАЛУКА - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да ни 27 година послије страшног злочина над српским цивилима у мјесту Бравнице надомак Јајца још нико није одговарао, те указао да су правосудни органи Хрватске, али и Тужилаштво БиХ нијеми на вапаје за правдом.

Којић је рекао Срни да, без обзира на доказе, записнике о идентификацији, фото-документацију, изјаве свједока, готово три деценије нема процесуирања одговорних за овај злочин, чије су жртве били дјеца, стари људи, жене.

Он каже да је злочин у Бравницама још један у низу примјера који говори о бруталности припадника регуларних хрватских снага, који су у љето и јесен 1995. године, заједно са припадницима ХВО и такозване Армије БиХ, оставили крвав траг у западним дијеловима Српске.

Којић је подсјетио да је у мјесту Бравнице, према кривичној пријави МУП-а Републике Српске, у избјегличкој колони, која се кретала на правцу Доњи Вакуф, односно Србобран-Јајце 13. септембра 1995. године страдало на десетине цивилних лица, најмање 32.

Међу њима су и дјеца, четворо Јанковића Борис, Драган, Данијела и Велибор, као и двоје Петрића, Весна и Александар. Драган и Александар имали су тек непуне три године, подсјетио је Којић.

"Правосудни органи Хрватске, али и Тужилаштво БиХ, нијеми су на вапаје за правдом преживјелих чији су сродници тада страдали", навео је Којић.

Он је подсјетио и да се Хрватска у овом понаша као и у случају злочина почињених у Мркоњић Граду, а да је Тужилаштво БиХ, по навици, недовољно заинтересовано за српске жртве.

"Не постоји ни минимум воље у Хрватској да се суоче са злочинима које су њихове снаге починиле над Србима јер се ваљда воде оном чувеном изјавом једног хрватског адвоката да жХрватска у одбрамбеном рату не може починити злочинж, или као матрицу понављају да је ријеч о политички конструисаном прогону њихових жчеститихж генерала", навео је Којић.

Операција "Маестрал" била је прва значајнија операција здружених снага Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и такозване Армије БиХ у западној БиХ, у којој су заузети већи простори укључујући градове Дрвар, Шипово, Јајце, Босански Петровац, Босанска Крупа и Кључ.

У септембру и окотбру 1995. године, заједничке снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, окупирале су подручје 13 западно-крајишких општина и протјерали 120.000 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана