Који ће подаци бити у регистру запослених у институцијама БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Који ће подаци бити у регистру запослених у институцијама БиХ

САРАЈЕВО - Више од деценију најављивани регистар службеника у институцијама БиХ ускоро би требало да угледа свјетлост дана, а у њему ће се, између осталих, наћи подаци о именима и презименима запослених, њихова адреса, држављанство, националност, али и износ плате и накнаде коју добијају са заједничког нивоа.

Наиме, Савјет министара БиХ је на посљедњој сједници једногласно усвојио измјене и допуне Закона о државној служби у институцијама БиХ, на основу којих су створени услови за успостављање регистра запослених у институцијама БиХ. Те измјене закона упућене су ка Парламенту БиХ на потврђивање.

У Министарству правде БиХ, који је предлагач измјена поменутог закона, појашњавају да ће регистар водити Агенција за државну службу у сарадњи са надлежним институцијама.

- У регистру ће бити подаци о службеницима и другим запосленим у институцијама БиХ. Такође, у њему неће бити информације које се односе на полицајце, службена војна лица и запослене у Обавјештајно-безбједносној агенцији и Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера. За ту категорију запослених примјеном одговарајућег уређаја моћи ће се приступити само статистичким подацима - казали су “Гласу Српске” у Министарству правде БиХ.

Наглашавају да ће у регистру запослених бити подаци о запосленима од имена и презимена, ЈМБ, али и презиме по рођењу као и сами датум рођења.

- У тој бази биће и подаци о држављанству, полу, националности, адреси, образовању и стручном усавршавању те вјештинама, именовањима и разрјешењима запослених. Такође, биће неизоставне и информације које се односе на радни стаж и искуство запослених, износ плата и накнада, као и оцјене за рад и залагање - навели су у Министарству правде и додали да ће у бази бити и подаци који се односе на дисциплинске мјере и кривичне пресуде за оне запослене којима су те санкције већ изречене.

У ресорном министарству наглашавају да лични подаци из регистра запослених, осим имена и презимена, неће бити јавни.

- Важно је још нагласити да је измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ успостављен регистар запослених, али да ће Савјет министара подзаконским актом, а на приједлог Агенције за државну службу, детаљније регулисати успостављање и вођење самог регистра - закључили су из Министарства правде.

Покушаји да се успостави регистар, односно на једном мјесту саберу подаци о националној, полној, квалификационој и другој структури руководилаца и других запослених у више од 70 институција на нивоу БиХ трају, према ранијим подацима из Агенције за државну службу БиХ, још од 2010. године.

Дио политичке јавности и невладиног сектора дуже вријеме истиче да је потребно увести више реда и повећати транспарентност када је ријеч о запошљавању на нивоу БиХ. Неријетко се може чути и да реформа јавне управе, која је у процесу више година, до сада није дала очекиване резултате иако је у те послове уложено неколико милиона марака властитих и донаторских средстава.

Новине

Из Савјета министара БиХ саопштено је и да ће усвојене измјене Закона о државној служби у институцијама БиХ омогућити већем броју заинтересованих лица пријаву на јавни конкурс, али и олакшати процес предаје документације те убрзати процес запошљавања.

- Новина у закону је омогућавање и другим лицима, која нису државни службеници или запосленици, подношење пријава уколико имају сазнање о учињеним повредама службене дужности - наведено је у саопштењу Савјета министара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана