Које све услове треба испунити за грађење објeката у Српској

Срна
Које све услове треба испунити за грађење објeката у Српској

БАЊАЛУКА - У Републици Српској грађење објекта могуће је на основу рјешења којим се издаје грађевинска дозвола, док инвеститор мора приложити и главни пројекат са статичким, односно сеизмичким прорачуном конструкције зграде, речено је Срни у републичкој Управи за инспекцијске послове.

-Извођач радова обавезан је радове изводити према техничкој документацији на основу које је издато одобрење за грађење, а у складу са одредбама закона, техничким мјерама, прописима, нормативима и стандардима који важе за грађење одређене врсте грађевина - рекли су у овој управи поводом катастрофалних посљедица земљотреса који је погодио Турску и Сирију.

У случају када приложена документација не испуњава све прописане услове, овлаштени орган не издаје одобрење за грађење.

Када је ријеч о материјалима који се користе приликом градње, извођач радова је обавезан да уграђује материјал и елементе који одговарају стандардима, односно који имају атест о квалитету издат од овлаштене организације регистроване за испитивање тог материјала.

Из Инспектората појашњавају да стручни надзор у току извођења радова врши надзорни орган грађења, којег писаним актом одређује инвеститор.

-Надзорни орган је дужан да обезбиједи да се радови на објекту изводе у складу са грађевинском дозволом, техничком документацијом и законом, утврди да је квалитет радова, уграђених грађевинских производа и опреме у складу са захтјевима пројекта, те присуствује узимању узорака којима се на градилишту доказује квалитет уграђених грађевинских производа - додају у Инспекторату.

Надзорни орган, између осталог, контролише грађевинску књигу и све измјене у техничкој документацији, те сачињава извјештај о извршеном надзору по завршетку грађења.

У инспекцијској контроли, грађевински инспектор провјерава да ли објекат посједује сву потребну документацију (грађевинску дозволу, пројекат, техничку документацију, грађевински дневник, атесте о квалитету материјала и остало) и да ли се тога придржава.

Из Инспектората додају да у складу са надлежностима републичка урбанистичко-грађевинска инспекција врши надзор над изградњом капиталних објеката који су од републичког значаја.

-Одобрење за грађење тих објеката издаје Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, а то су објекти: високих брана, ауто-путеви, аеродроми, жељезничке пруге, тунели, мостови и други капитални објекти - истакли су у Инспекторату.

Надзор над изградњом објеката за које одобрење за грађење издаје градски/општински орган надлежан за послове урбанизма и грађења, као што су стамбени објекти за индивидуално становање или различити пословни објекти, врши градска/општинска урбанистичко-грађевинска инспекција.

Дијелове Турске и Сирије у понедјељак, 6. јануара, захватили су снажни земљотреси и потреси усљед смиривања тла у којима је погинуло више од 38.000 људи, при чему је уништено више хиљада објеката.

Турске власти објавиле су налог за хапшење 31 особе у провинцији Малатја у склопу истраге о зградама уништеним у разорним земљотресима. Канцеларија тужиоца у Малатији покренула је истрагу о пропустима у грађевинским регулативама код урушених зграда. Медији истичу да број ухапшених није коначан.

Турска је током викенда обећала да ће спровести детаљну истрагу о свакоме за кога се сумња да сноси одговорност за урушавање зграда током разорних земљотреса.

Потпредсједник Турске Фуат Октај изјавио је да је до сада идентификована 131 особа за које се сумња да сносе одговорност, пошто су зграде падале до темеља у десет провинција захваћених потресима прије седам дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана