Која права има беба коју је родила сурогат мајка

ГС
Која права има беба коју је родила сурогат мајка

Велика медијска прашина дигла се јуче када се сазнало да је пјевачица и једина српска евровизијска побједница Марија Шерифовић добила бебу уз помоћ сурогат мајке након, као што се прича и пише, двије године када је пјевачица званично ушла у процес добијања дјетета уз помоћ сурогат мајке.

Адвокат Страхиња Миловановић истиче да је у Америци поступак добијања дјетета уз помоћ сурогат мајке ригорозан, те се јако води рачуна о томе да ли су сви Закони испоштовани.

"У Њемачкој и у Француској је чак забрањено сурогат материнство скроз. Спорно је због породичних односа и због много тога…", каже адвокат.

Објашњава и како ће то изгледати у Србији.

"Код нас ће бити умјерена варијанта, предвиђено је да се плаћају трошкови за нерад. Не може да буде бизнис, јер је Законик предвидио да сурогат мајка мора да буде остварена као мајка и да има од 22 до 30 година. Морају да буду испуњени сви услови здравствени, генетски, да не конзумира алкохол, опојне дроге, неке лијекове који се противе љекару, да обавијештава намјераване родитеље… Биће само резервисан за парове, да ли ванбрачне и брачне партнере", рекао је адвокат, Страхиња.

Права сурогат мајке

Како је истакао адвокат Страхиња Миловановић, сурогат мајка нема никакав контакт са дјететом које је родила, већ мора да га, по потписаном Уговору са намјереваним родитељем или родитељима, преда одмах по рођењу. Нема никакав контакт, она је дужна по Уговору који се склапа да одмах преда то дијете по рођењу и нема никакав контакт.

"Маријин син рођен је у Америци, имаће америчко држављанство, када дође у Србију и уколико одлучи да се овдје школује и да живи, остварује иста права као и остала дјеца. С обзиром на то да је то дијете уписано у америчке књиге рођених, моћи ће да остварује сва своја права и за тај узраст дјетета, нема неких потенцијалних ситуација које не могу да се превазиђу", рекао је адвокат.

Подсјетимо, Марија Шерифовић је добила бебу уз помоћ сурогат мајке. Дијете се родило почетком децембра у Лос Анђелесу. Како је открила пјевачица, током овог дуготрајног и компликованог процеса, уз њу је све вријеме била мајка Верица.

Марија је отворено говорила о свом путу ка дану када је у наручје узела своју бебу.

"Неопходно је да се информишете, да окупите око себе праве људе, искрене и стручне. Без жеље да поједностављујем, јер је поступак захтјеван и емотивно и административно, ипак није немогућ. На првом мјесту, важно је да правно регулишете све на вријеме. Након тога дође медицински дио, терапије, вађење јајних ћелија, њихов трансфер, затим добра агенција која заступа права сурогат мајки и љекар који прати трудноћу. Дугачак пут, али када постоји велика жеља, увијек постоји и начин. Огромна жеља да некоме пружим сву ову љубав коју посједујем… Безрезервно… То је на првом мјесту", била је искрена једина српска евровизијска побједница, а није крила ни да се одлучила за сурогат мајчинство тек након што је неколико пута безуспјешно покушала да изнесе трудноћу:

" Прије него што сам се одлучила за сурогат материнство, више пута сам покушала да изнесем трудноћу и нисам у томе успјела, на моју велику жалост. Заиста не желим јавно да објашњавам медицинске разлоге за то, али сурогат мајчинство је коначно био мој једини избор", пише Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана