Код Новог Града постављена гама сонда за мјерење радиоактивности

Srna
Foto: srna

У зони санитарне заштите у насељу Млакве код Новог Града данас је постављена гама сонда за мјерење радиоактивности у ваздуху, локација у БиХ најближа Черкезовцу, гдје Хрватска планира да складишти радиоактивни отпад из Нуклеаране електране "Кршко".

Замјеник директора Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну сигурност БиХ Емир Диздаревић рекао је је ријеч о првој од укупно 11 станица у склопу пројекта Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/.

- Станица мјери радиоактивност у ваздуху. Имамо сервер, имамо софтвер који очитава вриједности. Знаћемо ако дође до повећане радиоактивности - рекао је он.

Према његовим ријечима, вриједности је и до сада мјерио Институт за јавно здравство.

- Данас очитана вриједност природне радиоактивности је 83,5 наносилверта. Свако одступање показаће да је дошло до неких активности. Онда ћемо инсталирати спектрометријску станицу која ће очитавати који су то нуклеиди повећали радиоактивност - објаснио је Диздаревић.

Он је појаснио да ће у БиХ, осим 11 гама станица из пројекта ИАЕА, до краја године бити постављено још 12 станица и двије гама спектрометријске станице.

- Ускоро ће БиХ бити увезана у европски систем мјерења радиоактивности - рекао је он.

Диздаревић, који је предсједавајући Експертског тима за Трговску гору, рекао је да је постигнут договор о финансирању овог тима.

- Средства ће обезбиједити БиХ, Република Српска и Федерација БиХ по трећину средстава. Чим средства буду оперативна, ми ћемо покренути јавну набавку како бисмо и ми провели мониторинг и геолошка, хидролошка, геофизичка истраживања по методологији каква се примјењује у Хрватској - рекао је он.

Он је нагласио да је сваки нуклеарни објекат ризик те да БиХ не користи нуклеарну енергију, нема бенефите у вези с тим па зато не жели на својој граници објекат који је ризик.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да се од данас, захваљујући постављеној мјерној станици, у сваком тренутку могу знати подаци о радиоактивности у ваздуху.

- Прошле седмице, на сједници Правног тима добили смо увјеравања да ће ускоро бити завршен документ који ће одредити правни аспект и у ком правцу треба да иде БиХ кад је у питању проблем Трговске горе - рекао је Дрљача.

Он је рекао да је локација Черкезовац неприхватљива у неадекватна.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко као и постојећи иституционални отпад складишти у бившем војном складишту Черкезовац, у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана