Кочићев збор: Уз занимљиве садржаје представљена култура и традиција Змијања

ГС
Кочићев збор: Уз занимљиве садржаје представљена култура и традиција Змијања

У Стричићима ће сутра, посљедњег дана манифестације, бити одржан богат културно-умјетнички програм, обраћање бесједника и добитника "Кочићеве награде"

 На зборишту "Код Јаблана" у Стричићима код Бањалуке данас су, у наставку 58. "Кочићевог збора", уз мноштво занимљивих садржаја - радионица израде Змијањског веза, изложбе накита и фотографија, припрема традиоционалних јела, представљени култура и традиција са Змијања.

Чланице бањалучког Хуманитарног удружења жена "Дуга" израдиле су пешкир са мотивима Змијањског веза дуг чак 31 метар, те на тај начин дале допринос промоцији духа и родног краја Петра Кочића.

Током данашњег програма представили су се и млади који пјевају традиционалне пјесме, те праве накит са народним мотивима и показују своје умијеће у припремању традиционалних јела.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је Петар Кочић постао симбол, не само Змијања и Мањаче, него и Крајине и Бањалуке, јер га народ разумије и воли.

"Желимо да змијањски дух пренесемо и млађим генерација, због чега и организујемо богат културно-умјетнички програм истовремено прилагођен модерном времену", рекао је Станивуковић новинарима у Стричићима.

На зборишту у Стричићима почео је и први дио бодљавине бикова за награду "Јаблан", гдје ће снаге одмјерити стари, али и бикови који први пут учествују на овом такмичењу.

У Стричићима ће сутра, посљедњег дана манифестације, бити одржан богат културно-умјетнички програм, обраћање бесједника и добитника "Кочићеве награде".

Света литургија почеће у 9.00 часова у Цркви Успења Пресвете Богородице, а у 12.00 часова културно-умјетнички програм уз зборовање и обраћање званичника, те ће бити одржан и други дио борбе бикова и додјела награде "Јаблан".

Град Бањалука обезбиједио је бесплатан превоз за заинтересоване суграђане, који током викенда желе уживати у богатом програму манифестације "Кочићев збор" у Стричићима,пише Уна

Традиционална манифестација "Кочићев збор" почела је јуче у Парку Петар Кочић у Бањалуци полагањем вијенаца на споменик овом књижевнику. Такође, додијељена је овогодишња награда "Змијањче" петнаестогодишњој Кристини Лопатић са Пала за пјесму "Чувајмо Републику Српску".

У Банском двору синоћ је одржана свечана академија на којој је уручена "Кочићева награда" књижевнику Ђорђу Сладоју, једном од најистакнутијих савремених српских лиричара. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана