Коалиција „Под лупом” покренула је кампању о притисцима на бираче у БиХ која ће трајати до Локалних избора 2024.

Закупљен простор
Коалиција „Под лупом” покренула је кампању о притисцима на бираче у БиХ која ће трајати до Локалних избора 2024.

Коалиција „Под лупом” још од свог оснивања 2014. године упозорава на различите облике притисака на бираче у Босни и Херцеговини кроз све своје активности, а посљедње истраживање које је објавила показало је да је готово 40% испитаника изјавило да је доживјело неки облик политичког притиска.

Наводе како овом кампањом настоје расвјетлити притисаке на бираче у БиХ, облике у којем се они јављају те помоћи грађанима и грађанкама да што боље разумију притиске на бираче те да постану отпорнији на све облике притисака и застрашивања бирача.

Нажалост, оно што смо увидјели кроз наш дугогодишњи рад и што је нарочито забрињавајуће је то што су многи облици притисака на бираче постали уобичајена понашања политичких субјеката који учествују у изборним утркама што је довело до тога да грађани и грађанке често притиске на бираче посматрају као редовне страначке активности. Управо због тога је битно да сви радимо на томе да грађани и грађанке знају како да се активно супротставе притисцима на бираче. – изјавила је Јелена Танасковић Мићановић, координаторица за јавне политике Коалиције „Под лупом”.

Из Коалиције „Под лупом” наводе како се грађанима некада тешко одупријети притисцима на бираче, нарочито узимајући у обзир да политички пристици у БиХ долазе из различитих извора. Грађани и грађанке у највећем броју притиске на бираче доживљавају од стране својих пријатеља и/или познаника, затим страначких активиста на послу, страначких активиста на друштвеним мрежама, потом чланова породице, страначких функционера на положају који носе утицај, те надређених на послу.

Такођер, када се посматра шира слика, јасно је да су грађани често жртве манипулација од стране владајућих и осталих политичких странака и њихових лидера који покушавају задржати или повећати своју моћ. Овај облик притиска на бираче често доводи до тога да људи гласују из страха или због притиска заједнице у којој се налазе, умјесто да слободно изразе своја стварна политичке опредјељења.

Локални моћници такођер имају значајну улогу у притисцима на бираче. Кроз корупцију, непотизам и злоупотребу положаја често манипулирају изборним процесима како би се задржали на власти или напрадовали степеницу више унутар ње. Нажалост, бирачи се суочавају с пријетњама и уцјенама којима се настоји утицати на резултат изборне утрке.

Из Коалиције „Под лупом” наводе како су започели радити директно са особама које су биле изложене притисцима на бираче. Наводе како је један од најбољих начина за подизању свијести о овој тематици да грађани и грађанке погледају конкретне случајеве притисака на бираче и на које начине се они све могу одиграти. Дио анонимних прича је већ доступан на web страници Коалиције „Под лупом”.

Уз сагласност особа које су доживјеле притиске на бираче и скривајући њихов идентитет и све информације које би их могле угрозити, започели смо са објавом њихових прича. Оне се налазе на нашој web страници и у наредном периоду ћемо настављати објављивати приче грађана. – додала је Јелена Танасковић-Мићановић.

Из Коалиције „Под лупом” су поручили да уколико се грађани и грађанке желе додатно информисати о притисцима на бираче, Коалиција „Под лупом” је на својој web страници и YouTube каналу објавила 10 информативно-едукативних видеа који могу помоћи у препознавању притисака на бираче.

Позивамо све грађане и грађанке да са нама анонимно подијеле њихову причу о притиску на бираче који су доживјели. Ако сте били приморани гласати за некога за кога не желите гласати, присуствовати страначким догађајима, прикупљати сигурне гласове за странку или кандидата, подржавати и промовисати странку или кандидата на друштвеним мрежама, добијали сте поклоне или новац уз инструкције за кога гласати, обећан вам је посао или сте морали дати донацију странци. Били сте изложени притисцима на бираче! – изјавио је Хасан Камењаковић, ПР Коалиције „Под лупом”.

Грађани и грађанке могу анонимно подијелити своју причу о притиску на бираче који су доживјели путем web странице ПРИЈАВНОГ ОБРАСЦА на www.podlupom.org , маила [email protected] или бесплатним позивом на 080 05 05 05.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана