Ко засије ГМО соју остаје без подстицаја

Данијела Бајић
Ко засије ГМО соју остаје без подстицаја

БАЊАЛУКА - Сви пољопривредници који ове године евентуално покушају да засију генетски модификовану соју (ГМО) на својим ораницама ризикују да буду искључени из система подстицаја на двије године.

Рекли су то у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и подсјетили да у ЕУ ниједна сорта ГМО соје није добила одобрење за узгој.

Начелник Одјељења за биљну производњу у овом министарству Саша Лалић истакао је да је са те стране у потпуности јасан став и опредјељење министарства за новчану подршку само оне производњи која законски није забрањена. Зато је, како је нагласио, новим Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2021. годину јасно прописано право на подстицаје за производњу меркантилне “без ГМО соје, уљане репице и сунцокрета”.

- Јасно је настојање и подршка овог министарства у производњи и повећању површина генетски немодификоване соје. Ово је и шанса произвођачима, нарочито ако имамо у виду чињеницу да имају сигурног купца и обезбијеђен пласман својих производа - казао је Лалић.

У Српској је област ГМО регулисана, навео је Лалић, Законом о генетски модификованим организмима и подзаконским актима донесеним на основу овог закона.

- На територији РС није дозвољена употреба ГМО и производа од ГМО. То подразумијева забрану увођења ових организама и производа у животну средину, њихово стављање у промет, руковање, превоз, паковање и транзит преко подручја РС, као и забрану прераде - објаснио је Лалић.

У Министарству пољопривреде су истакли да су републички пољопривредни и фитосанитарни инспектори у оквиру редовних активности лани обавили 117 прегледа парцела на којима су засновани усјеви меркантилне соје с циљем идентификовања присуства генетски модификованих усјева соје.

- У пет случајева брзи тестови су били позитивни и утврђен је висок ниво сумње да је ријеч о генетски модификованом усјеву соје и то на једној парцели у Семберији и четири парцеле на подручју Лијевче поља. Резултати лабораторијских анализа су у свих пет узорака потврдили присуство генетских модификација - казали су у министарству и додали да су инспектори наложили уништавање спорних усјева соје на пет парцела укупне површине 6,1 хектара и издали прекршајне налоге у вриједности од 1.200 КМ. У ванредним прошлогодишњим контролама, које су обухватиле четири произвођача меркантилне соје на подручју Српца, инспектори су узели 14 узорака са 14 парцела. У шест случајева потврђено је присуство генетских модификација, због чега су инспектори наложили уништавање усјева на укупној површини од 5,3 хектара и издали прекршајне налоге у вриједности од 900 марака.

Сојина сачма

Агенција за безбједност хране БиХ на основу законских регулатива до сада је издала укупно 45 рјешења којима је регистрована једна сорте соје МОН-04032-6, од укупно 23 регистроване у ЕУ, у складу са Регистром одобрених генетски модификованих организама ЕУ, а која је намијењена искључиво као храна за животиње.

- Субјекти који се баве производњом сточне хране могу да увозе сојину сачму те је произвођачима, посебно у области живинарства, омогућено да под истим условима врше производњу као и у земљама у окружењу и ЕУ - истакли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана