Ко све вечерас чека Нову годину и који су обичаји и вјеровања везани за овај празник

ГС
Ко све вечерас чека Нову годину и који су обичаји и вјеровања везани за овај празник

Јулијанска, стара, православна или српска Нова година дочекује се у ноћи између 13. и 14. јануара по грегоријанском календару, или 1. јануара по јулијанском.

Поред српске, вечерас славе и руска, грузијска, украјинска и јерменска православна црква, као и Света Гора.

Нова година се 13. јануара дочекује и у неким дијеловима Швајцарске и Шкотске, као и у Јапану, гдје такође има народа православне вероисповијести. 

Православна црква испраћа стару и дочекује нову годину на духовни начин, молитвама и богослужењима, али и благосиља све пристојне прославе, без шунда и кича.

Постоје различити обичаји и веровања у вези са тим шта (не) треба радити  14. јануара.

На овај дан обиљежавају се и Обрезање Исуса Христа и Свети Василије Велики. Срби празник посвећен обрезању Исуса Христа називају и Мали Божић, па се у многим крајевима на овај дан понављају неки обреди својствени празновању Христовог рођења. У неким крајевима се на тај дан спаљују остаци бадњака, а као што се за Божић мијеси погача чесница, за мали Божић се мијеси посебан обредни хљеб “василица”.

Трпеза би требало да буде богата, а нарочито је важно да на столу буде василица - погача у коју се ставља новчић, као и у чесницу. Такође, једе се и печење, али и крофне у које се исто може ставити парица.

Такође, вjерује се да на овај дан у кућу треба унијети неку нову ствар купљену тог дана, како би кућа и укућани током цијеле године имали напретка.

Православну Нову годину ваља дочекати будан, па су раније у свом бдјењу многе дјевојке гатале да ли ће се те године и за кога удати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана