Ко је одговоран за пад западнокрајишких општина?

В. К. С.
Foto: В. К. С.

БАЊАЛУКА - Срби морају да дођу до праве истине о паду 13 западнокрајишких општина и страдању српског народа Крајине половином деведесетих година прошлог вијека.

Поручено је то из Организације старјешина Војске Републике Српске (ВРС) која стоји иза зборника радова под називом "Пад западнокрајишких општина и страдање српског народа" који је промовисан у Бањалуци.

Предсједник Организације старјешина ВРС Слободан Жупљанин је истакао да је веома значајно да је зборник, који ће у наредним данима бити промовисан у Србији, угледао свјетлост дана.

"Један од циљева наше организације је трагање за истином, а и на овај начин покушавамо да истражимо шта се десило те фамозне 1995. и како смо дошли до тога да побједничка српска војска, која је у једном моменту ослободила више од 70 одсто територије БиХ, те године тако нешто доживимо" рекао је Жупљанин.

У послијератним годинама постоје, каже, различита тумачења субјеката и страна које углавном покушавају да на оне друге пребаце одговорност.

"Наша идеја је да скупимо довољно чињеница, да не судимо и не пресуђујемо, али да створимо амбијент да на основу података сви заинтересовани могу сами да просуде и донесу одлуку шта се десило те ко сноси одговорност. Важно нам је да знамо шта се десило, да знамо истину" закључио је Жупљанин.

Некадашњи начелник Штаба Првог крајишког корпуса Бошко Келечевић посебно истиче напад хрватско-муслиманских снага на Дубицу, Костајницу, Нови Град и предјеле према Мањачи.

"Имали су у плановима да дођу на обалу Врбаса, а било је оних који су имали апетит и да стигну до Босне, па и на Дрину" рекао је генерал Келечевић.

Интервенцијом снага корпуса и других јединица тај продор је заустављен.

"Снаге дубичке бригаде су тада биле на истоку, на ширем простору Брчког. Војнички речено, ретко се деси да пада њихов град, а да су они на 150 километара далеко и остају да бране тај коридор" закључио је.

Промоцији је присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић који је поручио да је битно да знамо да је то био последњи велики покушај непријатеља да уништи Српску.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана