Ко има највише, а ко најниже плате у Републици Српској?

Срна
Ко има највише, а ко најниже плате у Републици Српској?

БАЊАЛУКА- Највиши просјек плата у Републици Српској у априлу био је у области финансијских дјелатности и осигурања и износи 1.806 КМ, док су најнижу исплаћену плату у просјеку добили радници у грађевинарству 1.107 КМ, саопштено је из Савеза синдиката.

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у априлу износи 1.400 КМ и већа је за шест КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у марту.

Ниске просјечне плате примили су радници запослени у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 1.139 КМ, области саобраћаја и складиштења 1.150 КМ, те прерађивачкој индустрији у износу од 1.200 КМ.

Синдикална потрошачка корпа за април износи 2.613 КМ и просјечна плата је покрива са 53,58 одсто.

Из Савеза синдиката подсјећају да синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

Породице у Републици Српској су највише новца трошиле на прехрану 1.185 КМ.

За становање и комуналне услуге било је потребно издвојити 650 КМ, за превоз 226 КМ, набавка одјеће и обуће коштала је 203 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства у априлу било потребно издвојити 146 КМ. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана