Књиге су благо – основцима из Добоја стигла вриједна донација

ГС
Oсновцима из Добоја стигла вриједна донација
Foto: Mozzart | Oсновцима из Добоја стигла вриједна донација

Марљиви ђаци централне Основне школе „Ђура Јакшић" у селу Подновље и подручне у Мајевцу код Добоја до данас нису имали довољно књига у школској библиотеци.

То им је задавало муке приликом читања обавезне школске лектире јер се дешавало да имају само по један примјерак појединих наслова. Ипак, били су солидарни, па су брзо прослијеђивали књиге једни другима. Томе је сада дошао крај јер су у њихову библиотеку стигли бројни нови наслови. 

Донацију им је упутила компанија Mozzart, а иницијативу је покренула њихова омиљена библиотекарка. 

- Хвала на експедитивности донатору и хвала професорки српског језика Јовани Тадић на проактивности јер смо на основу њене иницијативе обогатили фонд књига у библиотеци. Веома смо радосни и задовољни, сада је лакше и ђацима и професорима да испуњавају своје обавезе, а све то не би било могуће без донације компаније Mozzart. Хвала им на овом племенитом гесту- каже Милан Чобановић, директор Основне школе „Ђура Јакић", Подновље, Добој. 

Основна школа „Ђура Јакшић" постоји око 90 година и броји око 270 ђака. Раније су школовали основце до четвртог разреда, а сада је деветољетка. 

Овој школи припада и подручна у селу Мајевац чији ће ђаци такође користити нове књиге јер им је библиотека заједничка… 

До данас су располагали предратним библиотечким фондом из којег су издвојили око 6.500 наслова који су у складу са тренутним наставним планом и програмом.. 

Највећи проблем им је представљало то што је појединих наслова било у недовољном броју примјерака. Дешавало се тако да имају само по један примјерак одређене књиге, а 20 ђака који би требало да је прочитају. Зато су се основци сналазили посуђујући лектиру „од руке до руке", а морали су што прије да их прочитају.. 

Недавно је ова школа добила сагласност Министарства просвјете и културе РС да запосле библиотекарку. Нјихова нова колегиница, Јована

Тадић одмах је засукала рукаве и покренула иницијативу за набавку нових књига а у Mozzartу су препознали сјајног партнера за ту акцију… Многима су се, кажу, обратили, али само им је Mozzart изашао у сусрет.. 

- Ово није прва донација школске лектире коју упућујемо основцима. Увијек се радо одазовемо оваквим акцијама јер сматрамо да је улагање у образовање веома важно за наше друштво. Драго нам је што сада и ђаци у ове двије школе имају довољан број својих омиљених књига - каже Селма Салкановић, руководилац Дирекције корпоративних послова Mozzartа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана