Књига "Ничији војници" прилог истини о "случају Добровољачка"

Срна
Књига "Ничији војници" прилог истини о "случају Добровољачка"

СОКОЛАЦ - Књига "Ничији војници" представља прилог истини и да не буде заборављено шта се дешавало 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, рекао је аутор књиге Жељко Пантелић током промоције на Сокоцу.

Он је рекао новинарима вечерас да је књига добила такав наслов јер су војници који су се за вријеме сецесија задесили у Словенији, Хрватској или БиХ били "ничији", јер је СФРЈ угашена.

Пантелић је додао да је 27. априла 1992. године проглашена Савезна Република Југославија, а да није био ријешен статус војника који остали на територији БиХ.

"У књизи сам објаснио све ситуације и све злочине, гдје су војници који су били разоружани и који су лежали на асфалту и убијани метком у главу у суштини били ничији, а ми, старјешине, који смо им били претпостављени нисмо у тим тренуцима могли да им помогнемо", рекао је Пантелић.

Он је нагласио да медији треба да раздвоје два појма када пишу о тим догађајима с почетка рата у Сарајеву већ 30 година.

Једно је, како каже, масакр у Добровљачкој када је 3. маја заустављена колона ЈНА у повлачењу у Луквицу, а друго "случај Добровољачка", што је назив судског поступка у којем су обухваћена убиства војника 20. априла у кафићу у близини команде, злочини 2. и 3. маја и сва дешавања до 23. маја и повлачења ЈНА на територију Србије.

"Ова књига представља прилог истини и да се назаборави шта се дешавало 2.и 3. маја и преузео сам на себе неугодан задатак да прикупим и напишем праве податке о томе",изјавио је Пантелић.

Аутор је рекао да је као директан свједок свих дешавања у "случају Добровољачка", као припадник 65. Заштитног механизованог пука, у књизи навео све податке од првих напада на касарну ЈНА 2. априла у којем је погођен кумулативним тромблоном док је гасио запаљено возило са муницијом испред зграде команде.

Дан касније заробљен је, тешко мучен у Болници Кошево, а потом довезен у ФИС гдје је око размјене посредовао генерал Луис Мекензи, одакле је захваљујући војницима који су га препознали успио да се спусти до купатила у приземљу и скине диверзантско одијело пука.

Тешко рањен, како каже, успио је доћи до аутобуса и лежећи на поду једини побјегао до Лукавице, иако се његово име није налазило на списку за размјену.

Када је одлучио да пише о дешавањима у вези са "случајем Добровољачка", Пантелић је, како каже, одлучио да обухвати све исказе из прве руке од људи који су то преживјели, као и од породица страдалих војника, а све је употпунио подацима Центар за истраживање ратних злочина из Бањалуке који му је дао документацију од око 700 страница.

Он је изразио задовољство што је књига "Ничији војници" веома добро прихваћена у Републици Српској, те навео да планира припремити и допуњено издање у којем ће се наћи изјаве војника који су му се јавили тек након изласка из штампе прве књиге.

Пантелић је изразио сумњу да ће за његовог живота бити судског процеса у којем ће неко одговарати за почињене злочине у "случају Добровољачка" с обзиром на то да је првопокренути на сраман начин обустављен, иако има неколико хиљада писаних страница, неколико часова видео-материјала и неколико десетина часова звучног материјала од прислушкивања.

Књига је изашла из штампе средином прошле године, а издавач је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Жељко Пантелић рођен у Шапцу, био је официр тадашње ЈНА и припадник 65. Заштитног моторизованог пука, а као најмлађи официр саобраћајне службе и дипломирани инжењер саобраћаја по звању, био је рањен једном у Хрватској, а други пут у БиХ, и преживјели је сведок дешавања у случају "Добровољачка".

Организатор вечерашње промоције је Народна библиотека Соколац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана