Књига “Хиландарац ван Хиландара” надахнута дјелом протојереја Војислава Билбије: Живот уткан у вјеру и умјетност

Бранислав Предојевић
Књига “Хиландарац ван Хиландара” надахнута дјелом протојереја Војислава Билбије: Живот уткан у вјеру и умјетност

Крајем марта у светом манастиру Хиландару одржана је промоција књиге “Хиландарац ван Хиландара - Стопама Светог Симеона”, која је посвећена умјетности протојереја Војислава Билбије.

Промоцијом на свом духовном и умјетничком изворишту, ова крајње занимљива и значајна књига, објављена у издању “Друштва пријатеља манастира Хиландара” из Бањалуке, симболично је направила пун круг вративши се на мјесто с којег је потекла инспирација за рад протојереја Билбије.

Књига је збирка и каталог умјетничких радова оца Војислава, који је својим богонадахнутим стваралаштвом оставио неизбрисив траг у Хиландару. Произашла је из пројекта “Бог и човјек”, који је започет 2019. с циљем да се организује изложба његовог животног дјела. Подухват за посебну публикацију о дјелима везаним за манастир Хиландар и светог Симеона Мироточивог предложио је архимандрит манастира Хиландар, игуман Методије, а трочлано уредништво у саставу Срђан Иванковић, Марко Билбија и  Александар Стјепановић обавило је практични дио посла припреме књиге за штампу, уз несебичну помоћ чланова “Друштва пријатеља манастира Хиландара”.

Марко Билбија, архитекта по струци и члан уредништва књиге, каже да је мотив за ову књигу двоструке природе.

- Са једне стране подстакнути смо потребом манастира Хиландара да у својој ризници има и обједињен и комплетан каталог дјела проте Билбије са свим подацима који се усмено и временом лако изгубе, а са друге жељом да ово несвакидашње, богато и карактеристично стваралаштво, које овдје називамо духотворством, приближимо не само ходочасницима Атоса, него и широј јавности, која је за увид у велико животно дјело овог умјетника још увијек ускраћена, усмјеравајући пажњу на онај дио опуса који се директно односи на манастир Хиландар и светог Симеона, као духовне покровитеље протиног рада - рекао је Билбија.

Највећу инспирацију за свој рад, као и духовно испуњење, отац Војислав добио је управо на Светој гори. Богат језик његовог стваралаштва изражен је кроз мноштво техника, материјала, облика, величина, намјена и употреба. Његов рад би се могао окарактерисати као непрекидна молитва, изражена кроз умјетност, углавном у племенитим материјалима - сребро, злато, дрво - најчешће тисовина, као и у кости, са интарзијама од корала, драгог камења и другог. Отац Војислав Билбија, сада осамдесетогодишњак, истиче да је прошло педесет година од његове прве посјете Хиландару због рада на кивоту светог Симеона, што му је промијенило живот пошто се преселио у Холандију, јер због политичке ситуације у земљи није могао да обезбиједи племенит метал за рад.

- За мене то није била умјетност, то је дио  живота. Ти дајеш себе онолико колико можеш - рекао је прота Билбија.

Његова дјела прате хиландарско братство у њиховом свакодневном животу. Од лика преподобног Симеона Мироточивог у стијени на прилазу манастиру, до његовог кивота у саборном храму, протина дјела стоје као путокази и мјеста духовног ослонца, сажимајући јединствени молитвени простор Хиландара.

Архимандрит манастира Хиландар Методије каже да је стваралаштво оца Војислава надахнуће не само аутора, већ свих посјетилаца и братства манастира.

- Први пут кад сам дошао на Свету гору, на два места сам имао посебан доживљај, у манастиру Хиландару када сам се поклонио кивоту светог Симеона и када сам ушао у испосницу Светог Саве у Кареји. То су ми била два најдирљивија духовна доживљаја приликом првог доласка на Свету гору. Црквена уметност није само за гледање, она мора да помогне да нас надахне у  молитви - рекао је игуман Методије.

Издавање књиге помогао је Републички секретаријат за вјере у Влади Републике Српске.

Трилогија

Марко Билбија, један од уредника књиге, иначе везан породичним везама за оца Војислава, каже да је ова књига само дио животног  и умјетничког дјела протојереја Билбије.

- Овом публикацијом, радом на систематизацији и дигитализацији, постигнуто да се читав опус радова оца Војислава Билбије, на извјестан начин, каталогизује и похрани. У плану су још два издања, једно које ће бити везано за манастир Студеницу и једно које ће обухватити протин рад у Далмацији. Хиландар и свети Симеон узети су као почетна тачка, док би се трилогијом направио пресјек кроз цијело његово дјело и приказао хронолошки настанак и развој његовог умјетничког израза - рекао је Билбија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана