Кнежица добија "Смарт вилиџ"

АТВ
Кнежица добија "Смарт вилиџ"

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Кнежица ће добити истраживачко-едукативни центар из области пољопривреде. И то захваљујући пољопривредној задрузи.

Пројекат је, уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде подржала и општина Козарска Дубица. Дали су на коришћење простор у Кнежици од 2,7 хектара површине. У току је прва фаза радова. Пољопривредницима ће све то и те како значити.

- Простор је превасходно намијењен да буде едукативни центар за младе, да они своје идеје тестирају на огледним пољима, лабораторијама и да виде да ли те њихове идеје имају функцију и смисла. Трећа димензија јесте димензија сарадње са научно-истраживачким институцијама, каже Ђорђе Грујичић, директор пољопривредне задруге "Смарт вилиџ", Кнежица.

Пројекат ће окупити пољопривреднике како ове регије, тако и шире. Од великог је значаја за младе пољопривреднике, сматрају стручњаци. 

- Покушаћемо максимално да укључимо и локалне произвођаче у смислу едукације али и сарадње. Циљ је да се они овдје окупе да почну да сарађују, продају своје производе. Имамо заједницу младих са којима радимо, на јесен имамо презентацију првог прототипа који су наши студенти урадили, рекао је Мирко Јокић, руководилац Канцеларије Приједор ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

- Уз помоћ средстава која су нам додијељења од стране Министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство Републике Српске у износу од 50.000 марака кренули смо у уређење земљишта које је било обрасло и зарасло у шикару овдје у насељу Кнежица. Ради се о 2,7 хектара површине. Очекујемо да се у скорије вријеме овдје изгради један модеран кампус са разноврсним садржајима, рекао је Даријан Бабић, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове у Козарској Дубици.

Приступни пут и уређење простора на којем ће бити огледна поља оно је што обухвата прву фазу радова. Ради се пуном паром, а у процесу је и идејно рјешење за кампус. Иницијатива за изградњу едукативног центра покренута је 2022.године, пише АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана