Кнежевић: Становници да пријаве угинуће свиња

СРНА
Кнежевић: Становници да пријаве угинуће свиња

ШАМАЦ - Директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" Драган Кнежевић апеловао је данас да становници Шамца пријаве свако угинуће свиња након што је у мјесној заједници Тишина појавило жариште афричке свињске куге, да не паниче, те да позову ветеринарску службу и инспектора како би спријечили даље ширење болести.

Кнежевић је рекао да је циљ данашњег састанка у Шамцу представника републичког и локалног кризног центра за сузбијање афричке свињске куге што прије извршити еутаназију и санацију терена.

Он је навео да је афричка куга свиња јуче потврђена у мјесту Тишина у једном газдинству са екстезивним начином држања свиња.

Помоћник министра за ветеринарство Драгана Окљеша истакла је да је, према званичним подацима Министарства пољопривреде, тренутно потврђено 23 жаришта афричке свињске куге у Бијељини и једно у Шамацу.

Она је навела да су представницима кризног штаба у Шамцу дали детаљније информације о мјерама које треба спровести.

"Мислим да су сви чланови центра схватили своје задатке. Ветеринарски инспектор је носилац послова и сви треба да су њему на располагању. Ветеринарске организације су добро упознате о процедурама које се спроводе у оваквим случајевима и треба их пустити да раде", навела је Окљеша.

Она је додала да становништво треба да се придржава превентивних мјера, уз што мање кретања, а од припадника МУП-а се захтјева да буду ангажовани на појачаној контроли промета.

"У промету се не може наћи свиња уколико није обиљежена адекватном ушном маркицом и ако нема увјерење о здравственом стању као доказ да је извршен преглед", нагласила је Окљеша.

Начелник Одјељења за привреду и инспекцијске послове Шамац Предраг Недић рекао је да је руководство општине одмах реаговало на допис Министарства пољопривреде и формирало локални кризни центар у вези са превентивним дјеловањем и сузбијањем ширење афричке куге свиња.

Недић је рекао да ова болест не утиче на живот људи и да се не преноси на друге животиње, него са само са свиње на свињу, те апеловао на чланове Ловачког удружења у Шамцу да буду активнији на ловишту и прате кретање дивљих свиња с обзиром да су оне једни од извора и преносника ове заразне болести.

Он је подсјетио да је општина Шамац, односно локални кризни центар, у обавези да обезбиједи локацију гдје ће вршити закопавање остатака животиња послије еутаназије, те да евентуално предузимање других мјера у случају појаве болести и на другим локацијама.

Ветеринар Предраг Маринковић рекао је да је законска обавеза ветеринарске станице да са општинским ветеринарским инспектором врши еутаназију у том домаћинству без обзира дали су оне сумњиве, обољеле или да су здраве, јер се не смије ризиковати.

"Данас ћемо извршити еутаназију пет великих свиња и 10 малих, те нешкодљиво уклањање, закопавање", навео је Маринковић, додајући да мјештани не треба да кољу свиње, замрзавају или врше транспорт на друга подручја, јер тако могу погоршати ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана