Кнежевић: Нема значајног броја жаришта ван Бијељине

Срна
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА- Директор Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан" Драган Кнежевић изјавио је Срни да за сада нема значајног броја жаришта афричке куге свиња изван првог акцидентног мјеста, те да је од 138 активних жаришта, 128 у Бијељини.

Кнежевић је навео да је преосталих 10 жаришта појединачно, и то по четири у Угљевику и Доњем Жабару, те по једно у Лопарама и Шамцу.

"У Бијељини имамо највише случајева појаве нових газдинстава /са зараженим свињама/, али она се углавном налазе у дијелу који означава заражени и угрожени круг у односу на првопријављени случај афричке куге свиња", рекао је Кнежевић.

Он је истакао да је потребно свако угинуће пријавити надлежном ветеринару и позвао узгајиваче свиња на савјесно понашање како би се спријечило даље ширење заразе, те апеловао да праворемено одлажу угинуле животиње, у складу са прописима, односно да их не смију разбацивати по околини.

Кнежевић је навео да су обавезне дезинфекционе баријере на улазу у објекте гдје су животиње, као и да је обавезна промјена обуће и одјеће, те неизношење прибора и опреме ван објекта.

Он је указао да је ријеч о врло озбиљној болести животиња која негативно утиче на сточни фонд, а највише на свињогојство.

"Начин узгоја свиња ће у будућности морати бити другачији, то подразумијева затворенији систем, заштићен од контакта са другим врстама животиња, уз строго поштовање безбједносних мјера на фармама", навео је Кнежевић.

Он је подсјетио да су из Компензационог фонда Републике Српске одобрена три милиона КМ за спречавање ширења афричке куге свиња и санацију посљедица, те додао да се могу очекивати додатна средства уколико се укаже потреба.

Кнежевић је истакао да од афричке куге свиња не оболијевају људи, да није зооноза и да је искључиво ријеч о оболијевању домаћих и дивљих свиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана