Клокић: Позив за пријаву у регистар дијаспоре Српске

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић позвао је данас дијаспору да се пријави у регистар дијаспоре Српске који је намијењен за узајамно корисне пројекте.

"Регистар је успостављен ради систематског прикупљања, вођења и обраде података о грађанима и правним лицима и удружењима у дијаспори у сврху јачања и развијања сарадње, као и планирања активности институција", рекао је Клокић.

Он је истакао да је упис у регистар дијаспоре добровољан и потпуно бесплатан, да се не плаћа никаква чланарина, те да неће бити било каквих сличних давања за садашње и будуће чланове.

Клокић је указао да ће се на овај начин добити прецизнији подаци о броју исељеника, структури и квалификацијама припадника дијаспоре, те ће се адекватније планирати активности, али и укључивати одређени појединци, удружења и организације у њихово спровођење.

"Намјера нам је да креирамо мрежу која је активна, а подстакнуће комуникацију, размјену знања и искустава између дијаспоре. Сарадња је обострана, што значи да ће и дијаспора моћи да предлаже одговарајуће активности", изјавио је Клокић за "Српскаинфо".

Према његовим ријечима, задатак је бити у контакту са удружењима дијаспоре, да се препозна који су то изазови са којима се суочавају грађани Републике Српске у иностранству и да се дјеловање осмисли тако да буде од користи грађанима и у Српској и у дијаспори.

Говорећи о новом сајту "Пројекти ЕУ", који је ресорно министарство покренуло с циљем промоције повлачења новца из фондова ЕУ, Клокић је рекао да су се на овај корак одлучили како би заинтересованима из Републике Српске омогућили да на једном мјесту пронађу све отворене позиве и детаљне информације о позивима који се финансирају из средстава ЕУ.

"Страница је потенцијалним апликантима доступна на www.пројектиеу.владарс.нет и сви могу да се бесплатно региструју и на тај начин прате актуелне позиве на које могу да се пријаве. Новац за креирање ове платформе обезбијеђен је из средстава ЕУ кроз пројекат ЕУ фор сивил сосајети /ЕУ4 Цивил Социетy/. А и ми смо ту за сва додатна питања", навео је Клокић.

Он је напоменуо да је континуирано повећање средстава које републичке институције, јединице локалних самоуправа, јавна и приватна предузећа и други корисници повлаче из фондова ЕУ.

"Само из два пројекта подршке привреди и пољопривреди они који су се пријавили из Републике Српске реализовали су 46 пројеката укупне вриједности 16,5 милиона евра", рекао је Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана