Кључни документи „Јулске кризе“ од сутра доступни јавности (ВИДЕО)

ГС
Кључни документи „Јулске кризе“ од сутра доступни јавности (ВИДЕО)

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Министарством културе Србије организује изложбу три копије оригиналних документа која су претходила Првом свјетском рату, а то су аустроугарски Ултиматум Србији, концепт Одговора Владе Краљевине Србије на Ултиматум и Телеграм објаве рата који се налази у Унесковом регистру „Памћење свијета“.

Оригинални документи чувају се у Државном архиву Србије у Београду, гдje ћe бити излoжeни у истo вриjeмe кaдa и кoпиje у Aрхиву Рeпубликe Српскe.

Ова важна историјска документа биће дoступнa jaвнoсти у пeт грaдoвa Рeпубликe Српскe и двaдeсeтaк грaдoвa Србиje од 23. до 28. јула. Изложбе ће у свим градовима бити отворене у исто вријеме, у девет часова.

Јавности ће бити представљени посљедњи дани „Јулске кризеˮ кроз документа, од Ултиматума 23. јула, преко концепта Одговора српске Владе 25. јула, до Телеграма примљеног 28. јула 1914. године којим је званично почео дуго припремани рат. Телеграм је 2015. године, на приједлог Државног архива Србије, уписан у Унесков регистар културне документарне баштине универзалног значаја „Памћење свијета“.

Излагањем три документа који су непосредно претходили једном од највећих свјетских сукоба у историји човјечанства, посјетиоци ће имати прилику да виде одлучност Аустроугарске да објави рат Србији, напоре Краљевине Србије да избјегне сукоб истовремено чувајући територијални интегритет и суверенитет, као и саму објаву рата који је у потпуности измијенио поредак и слику до тада познатог свијета.

У обиљежавању 110. годишњице од почетка Првог свјетског рата, поред Архива Републике Српске са сједиштем у Бањалуци учествују и канцеларије Архива у Добоју, Требињу, Зворнику и Фочи, а осим Државног aрхива Србије са сједиштем у Београду  учествују и „Историјски архиви“: Војводине, Косова и Метохије, Бела Црква, Ваљево, Врање, Зајечар, Зрењанин, Сомбор, Панчево, Шумадије, Краљево, Неготин, Крушевац, Ниш, Лесковац, Рас, Топлица, Срем, Ужице, Чачак, Смедеревска Паланка, Кикинда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана