Клиника за онкологију лани збринула 11.147 пацијената

Срна
Клиника за онкологију лани збринула 11.147 пацијената

БАЊАЛУКА - Клиника за онкологију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци лани је збринула 11.147 пацијената и у том периоду обавлјено је 7.180 прегледа, саопштено је из УКЦ-а.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је, поводом Свјетског дана борбе против малигних болести, да је нјихова Клиника за онкологију задоволјила све потребе свих пацијената, упркос пандемији вируса корона.

У саопштенју УКЦ-а наводи се да је послједнјих неколико година знатно унапријеђена едукација кадра, као и потребна медицинска опрема.

Због пандемије вируса руководство УКЦ-а одлучило је да се Клиника за онкологију смјести у центар града, на локацији старе Хирургије да би се тако заштитила ова најосјетљивија категорија пацијената.

"Претходно је зграда потпуно реконструисана, уређена су купатила, мокри чворови, замијењена је столарија, простор окречен, промијењене су инсталације. Повећани су капацитети Клинике и од тада нема листе чекања за зрачну терапију пацијената из цијеле Српске", навели су из УКЦ-а.

У саопштењу највеће здравствене установе Српске наводи се да се, нажалост, због повећаног броја обољелих од карцинома указала потреба за изградњом Института за онкологију.

Из УКЦ-а наводе да је та потреба препозната захваљујући разумијевању и подршци Владе Српске, Министарства здравља и социјалне заштите, генералног директора Владе Ђајића и пословодства УКЦ-а, због чега ове године треба да почне изградња нове зграде за лијечење малигних болести.

"Циљ је пројектовање, изградња и опремање намјенског објекта за пружање здравствене заштите обољелима од малигних болести УКЦ Српске који би обухватио клинике за хематологију, онкологију и палијативну његу, која ће имати 50 кревета. Објекат би служио за смјештај пацијената на дужем лијечењу, али и као дијагностички центар", саопштено је.

Ђајић је са начелником Клинике Зденком Гојковић посјетио пацијенте и пружио им подршку на путу оздрављења. Он је том приликом запосленима, љекарима и другом медицинском особљу захвалио за сав уложени труд на плану лијечења пацијената обољелих од малигних болести.

"Претходни период био је изузетно захтјеван за здравствени систем и раднике, али без обзира на вирус, дијагностика и терапија се нису могли одгађати јер карцином не узима у обзир пандемију, већ напредује", рекао је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана