Клиника за кардиохирургију извела захтјевну ЕЦМО процедуру

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Клинка за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ успјешно је урадила захтјевну медицинску процедура код које функцију срца и плућа привремено преузима ЕЦМО апарат /екстракорпорална мембранска оксигенација/, саопштено је из УКЦ-а.

Директор УКЦ Владо Ђајић рекао је да Клинка за кардиохирургију наставља да ниже изванредне резултате, а да је успјех и значајнији јер је пацијенткиња представљала изузетно комплексан случај.

Он је истакао да је правовремено планирање набавке софистициране опреме још један од доказа да је пружање најбољих здравствених услуга пацијентима приоритет руководства УКЦ Републике Српске.

Овај захват, додају из УКЦ-а, изведен је прије мјесец дана код пацијенткиње Босе Вујић, којој је први пут урађен централни ЕЦМО. Ријеч је о пацијенткињи код које је након кардиохируршког захвата, односно реконструкције митралне валвуле, наступила дисфункција /инсуфицијенција/ десног срца.

У саопштењу истичу да је 45 минута по доласку пацијенткиње у интензивну његу наступила кардиоваскуларна нестабилност, те су започели поступке реанимације након чега је пацијенткиња због ревизије враћена у операциону салу.

"Одлука за примјену ЕЦМО апарата је донесена након 120 минута поновљене екстракорпоралне циркулације и много покушаја спонтаног успостављања кардијалне функције", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а појашњавају да ЕЦМО апарат, након што преузме функцију срца и плућа, даље венском и артеријском линијом преузима деоксигенисану крв пацијента и након оксигенације је непулсатилним протоком враћа пацијенту.

"Ријеч је дакле о вјештачком срцу које захтјева комплентан инвазивни и неинвазивни хемодинамски и респираторни мониторинг", истичу из УКЦ-а.

Начелник Клинике за кардиохирургију Никола Шобот је истакао да је пацијенткиња након 48 сати проведених на ЕЦМО машини и успостављања кардијалне функције, хемодинамске и респираторне стабилности, одвојена од машине и да се кренуло у постепено загријавање, буђење и екстубацију пацијенткиње.

"У даљем постоперативном току пацијенткиња је стабилизована и са добрим виталним параметарима отпуштена кући", рекао је Шобот.

Он је напоменуо да је пацијенткиња у Клиници за кардиохирургију хоспитализована од 3. до 24. марта и да је на контроли, седам дана послије отпуста из болнице, констатовано задовољавајуће опште и клиничко стање са тенденцијом опоравка.

Боса Вујић из Требиња захвалила је медицинском тиму Кардиохирургије УКЦ Републике Српске.

"Имала сам тешку операцију и доктори су уложили велики труд да би ме вратили у нормално стање и то успјешно", нагласила је Вујићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана