Климатски аларм: Најтоплије љето у историји, а најгоре тек долази!

ГС
Климатски аларм: Најтоплије љето у историји, а најгоре тек долази!

БРИСЕЛ - Љето 2024. године оборило је глобалне температурне рекорде другу годину заредом, због чега ће вјероватно бити најтоплије од када се биљеже подаци, саопштила је данас европска Коперникус служба за климатске промјене (C3S).

Коперникус је почео да биљежи временске прилике 1940. године, а те податке су користили научници како би потврдили да је љето на сјеверној хемисфери - од јуна до августа, било најтоплије од прединдустријског периода из 1850. године.

- Током протекла три мјесеца, свијет се суочио са најтоплијим јуном и августом, најтоплијим даном у историји и најтоплијим бореалним љетом, рекла је замјеница директора C3S Саманта Берџес.

Она је истакла да ће екстремне временске прилике постати још интензивније уколико државе не смање емисије гасова који загријавају планету, преноси Ројтерс.

Промијењена клима наставила је да изазива катастрофе овог љета, а у Судану, поплаве изазване обилним кишама погодиле су прошлог мјесеца више од 300.000 људи и допринијеле ширењу колере у тој ратом разореној земљи.

Научници су такође потврдили да климатске промјене изазивају сушу на италијанским острвима Сицилија и Сардинија, и да су интензивирале тајфун Гаеми, који је у јулу прошао кроз Филипине, Тајван и Кину, усмртивши више од 100 људи.

Климатске промјене изазване људским фактором и природни временски феномен Ел Нињо, који загријава површинске воде у источном Тихом океану, довели су до рекордно високих температура раније ове године.

Коперникус је саопштио да су исподпросјечне температуре у екваторијалном Пацифику прошлог мјесеца указивале на прелазак у Ла Нињу, која је хладнији пандан Ел Нињу, али су, упркос томе, рекордно високе температуре забиљежене у различитим дијеловима свијета, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана