Клима неопходна и у учионици!

Данијела Бајић
Клима неопходна и у учионици!

БАЊАЛУКА - Све дужа љета и више температуре отежавају рад у школама широм Српске, због чега би и у учионице требало поставити клима-уређаје, јер ђаци који се све вријеме презнојавају и често траже флашицу са водом не могу нормално да прате наставу.

Иако многи директори демантују, због високих температура ваздуха протеклих дана часови у неколико бањалучких школа су, тврде родитељи, скраћивани, јер је у учионицама било готово немогуће боравити дуже од три-четири часа.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић казао је за “Глас” да су му се обратиле колеге из више крајева Српске, тражећи да се нешто предузме због врућине.

- Није свеједно на 35 степени у учионици гледати 25 ђака да се презнојавају и сваких минут-два траже флашицу с водом. Треба водити рачуна, првенствено о ђацима, било да је вруће или хладно - казао је Гњатић.

Додао је да би надлежни требало да имају у виду да температуре нису исте сада и прије десет и више година.

- Мај, јун, септембар и октобар су постали паклени. Ја сам због себе и својих ђака знао доносити покретну климу у школу. С обзиром на прогнозе метеоролога, који најављују све дужа и топлија љета, веома корисно би било климатизовати учионице, гдје је то потребно - рекао је Гњатић, апелујући на директоре школа, да посредством актива и министарства дођу до најбољих рјешења када је ријеч о настави током високих температура.

Предсједник Актива директора основних школа источне Херцеговине Милорад Надаждин казао је да ниједна школа на овом подручју у учионицама нема климу.

- Размишљамо да у наредном периоду, ако будемо имали средстава, убацимо клима-уређаје бар у учионице које су окренуте према југу, јер ту је прилично вруће - казао је Надаждин, који је уједно и директор ОШ “Свети Василије Острошки и Тврдошки”.

Предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске регије Јелена Чанчар истакла је како је све извјесније да ће и школе почети набављати клима-уређаја за учионице.

- Температуре су све више и једноставно морамо размишљати у том правцу, јер хтјели ми то или не, клима-уређаји у учионицама ће постати реалност. Једино је проблем то што школе немају толика средства, због чега ће бити потребна помоћ других - казала је Чанчар.

Докторица породичне медицине Милијана Станковић истакла је да рационална употреба клима-уређаја не може да штети човјеку, било да су то дјеца или одрасли.

- Сматрам да би све учионице требало климатизовати да би се олакшао рад како наставницима тако и ђацима. Важно је само водити рачуна да су клима-уређаји исправни, односно да се редовно сервисирају како не би постали легло бактерија које се таложе у њима - објаснила је она.

Додала је да клима буде адекватно подешена, ако је температура од пет до осам степени Целзијусових нижа од вањске. Међутим, када су велике врућине клима на 25 степени ради најквалитетније.

Посавина

Министарство образовања, науке, културе и спорта Посавског кантона донијело је, због изузетно високих температура, одлуку о одгађању почетка наставе у свим основним и средњим школама на подручју овог кантона на седам дана. Настава у овом кантону требало би да почне у понедјељак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана