Киша изазвала појаву одрона и клизишта у Сребреници

Срна
Киша изазвала појаву одрона и клизишта у Сребреници

СРЕБРЕНИЦА- Јака киша која је претходна два дана интензивно падала на подручју Сребренице узроковала је појаву бујица, раст водостаја ријека и потока, који причињавају штету као и појаву одрона и клизишта поред путева на више мјеста.

Рјечица Крижевица, која протиче кроз ово мјесто, набујала је и излила се из корита на неколико локација низводно од Сребренице иако је њено корито на том дијелу тока продубљено након поплава 2014. године.

Однијела је десетине метара обале, поплавила непокошене ливаде, али и неке њиве под усјевима.

Бројни набујали потоци и бујице однијели су више дрвених мостића и уништили сеоске путеве.

У Штабу цивилне заштите ове општине Срни је речено да редовно прате стање, а интервентни тимови су на терену и уклањају дрвеће, муљ и камење које вода доноси на путеве.

На неким путним правцима појавили су се одрони који представљају опасност за учеснике у саобраћају, као што је одрон на локацији Бојна изнад Сребренице на регионалном путу према Зеленом Јадру и Скеланима.

Причињена је штета на неким засијаним њивама и непокошеним ливадама гдје је вода нанијела муљ и уништила вегетацију.

Након обилних падавина у Републици Српској претходних дана, стање на терену је уредно, речено је данас Срни у Републичкој управи цивилне заштите Српске.

У општини Петрово водостај ријеке Спрече износи 286 центиметара и у благом је порасту. Редовна одбрана од поплава је на 300 центиметара, а ванредна на 350 центиметара.

Водостај ријеке Саве на мјерном мјесту Брод у благом је порасту и тренутно износи 412 центимеара, док је на мјерном мјесту у Шамцу у опадању и износи 237 центиметара, при чему је редовна одбрана у Броду на 730 центиметара, а у Шамцу на 650 центиметара.

Ниво ријеке Босне на мјерном мјесту у Добоју је у опадању и тренутно износи 226 центиметара и није близу коте редовне одбране која је на 300 центиметара.

На подручју Добоја стање је уредно, а вријеме је стабилно, без падавина, наводи се у извјештају Републичке упраце цивилне заштите.

Стање природне несреће у тузланском кантону и више општина

Због обилних падавина и посљедица које су изазвале, на подручју Тузланског канона и општина Челић, Сапна, Калесија и Теочак проглашено је стање природне несреће.

Из Федералне управе цивилне заштите наводе да је у општини Кладањ усљед наглих падавина дошло до повећања водостаја ријека Дрињаче и Ујча, као и изливања локалних потока, због чега су нарушена градилишта која се налазе у самом кориту и близу корита ријеке Дрињаче.

Дошло је и до угрожавања путних комуникација одронима, наносима шљунка и камена на путеве, те одношење насипног материјала са браника, као и плављење пољопривредног земљишта.

Усљед обилних и наглих падавина претходних дана забиљежен је пораст водостаја ријека у савском сливу и изливање потока.

Обилне кише утицале су и на пораст водостаја свих ријека и потока на подручју Кантона Сарајево.

У току јучерашњег дана екипе Кантоналне управе цивилне заштите и општинских служби у Сарајеву континуирано су обилазиле терен и предузимале неопходне мјере на заштити од поплава.

Забиљежено је мање изливање ријеке Босне на пољопривредно земљиште на подручју Доброшевића, у општини Нови Град, али није било угрожених објеката.

Дуж цијелог тока ријеке Саве кроз Посавски кантон у ФБиХ порастао је водостај, али изливања ријеке није било.

Висина водостаја ријке Спрече на мјерном мјесту Карановац, у Градачцу, износи 287 центиметара, при чему критична тачка када се предузимају редовне одбране од поплава износи 300 центиметара.

Водостај ријека и свих водених токова благо је повишен и на подручју Зеничко-добојског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана