Киша изазвала бујице на површинском копу РиТЕ "Угљевик",, технолошки процес није угрожен

Срна
Киша изазвала бујице на површинском копу РиТЕ "Угљевик",, технолошки процес није угрожен

УГЉЕВИК - Киша која је падала претходних седмица изазвала је бујице и на површинском копу Рудника угља у Угљевику гдје се вода задржала на једном дијелу, а радници данима раде на спречавању посљедица како би производња што прије била нормализована, саопштено је из предузећа "Рудник и Термоелектрана "Угљевик".

"Без обзира на ситуацију у претходном периоду, али и најаве нових падавина, сви радници рудника, заједно са надзорно-техничким особљем, наставиће да улажу максималне напоре како снабдијевање Термоелектране угљем ниједног момента не би било угрожено", рекао је извршни директор за послове производње угља и развој Рудника Драгиша Видаковић.

Видаковић је истакао да је приоритет нормално одвијање производње у РиТЕ "Угљевик", те да су посљедице по Рудник спријечене захваљујући озбиљном приступу радника и њиховом правовременом реаговању.

Технички руководилац експлоатације у Радној јединици Рудник Бранислав Наћић рекао је да технолошки процес није угрожен, а на површинском копу угљевичког рудника у току је одводњавање.

"Важно је да истакнем да је наш угаљ остао ван поплављеног подручја. Вода није дошла до наших радних етажа, оне нису заплављене, тако да технолошки процес није угрожен. Ипак, проблем ће настати само ако се јаке падавине наставе. Овдје на руднику имамо четири водосабирника са укупно пет пумпи. Све пумпе раде током цијеле године, али њихов интензитет рада зависи од количине воде", појаснио је Наћић.

Он је додао да је, због озбиљности ситуације и хитности рјешавања новонасталих проблема, више пута била ангажована и јединица за спашавање која је максимално одговорила задатку.

Наћић каже да ће експлоатација угља бити настављена одмах по престанку падавина и оспособљавању саобраћајница на копу.

Технички руководилац Радне цјелине "Откривка" Бојан Бојић подсјетио је да је од почетка године било више од 50 кишних дана.

"Испуњење плана откривке за мај, у којем смо имали 13 кишних дана, је 76 одсто. С обзиром на тренутне временске прилике, већ сада је јасно да ће то имати негативан утицај на остварење плана производње у јуну у пуном капацитету. Само до 12. јуна имали смо седам кишних дана", навео је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана