Кинези желе да модернизују Жељезнице Српске

Срна
Кинези желе да модернизују Жељезнице Српске

ПЕКИНГ - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и генерални директор "Жељезница Српске" (ЖРС) Слађан Јовић разговарали су данас у Пекингу са руководством Кинеске међународне жељезничке компаније (China Railway International Co.,Ltd) које је исказало заинтересованост за долазак на тржиште Српске и yа учешће у инфраструктурним пројектима, инвестиције и подршку унапређењу и модернизацији ЖРС.

Чубриловић је истакао да је развој ЖРС приоритет од стратешког значаја за Српску, привреду и цјелокупно друштво, наводећи да би огромно искуство кинеске државне жељезнице у развоју жељезничког саобраћаја пружило значајан допринос унапређењу жељезничког система у Републици Српској.

Из Министарства саобраћаја и веза је саопштено да су саговорници исказали обострани интерес за будућу сарадњу на најзначајнијим пројектима и констатовали да Кина и Република Српска у континуитету имају успјешну и пријатељску сарадњу.

У саопштењу се наводи да су представници кинеске жељезнице упознали делегацију Српске са капацитетима компаније, реализованим пројектима у региону и активностима у оквиру иницијативе "Појас и пут", са акцентом на реализовани пројекат изградње брзе пруге Београд-Будимпешта.

На састанку је било ријечи о успостављању сарадње у области жељезничког саобраћаја и унапређења жељезничке инфраструктуре у Републици Српској.

Чубриловић је у Пекингу разговарао и са руководством компаније CRRC (CRRC Qiqihar Rolling Stock CO.,Ltd‬) о обнови радионичких капацитета ЖРС и модернизације жељезничке опреме. Ова компанија је један од највећих свјетских произвођача теретних вагона за жељезнички саобраћај, са најкомплетнијим линијама производа и водећим технологијама.

На састанку је констатовано да постоји чврсто опредјељење обје стране за обнову и ревитализацију радионичких капацитета ЖРС, те да ће до краја јуна бити предузети конкретни кораци и формирани стручни тимови компаније ЦРРЦ и ЖРС који ће у међусобној сарадњи установити стање, моделе и адекватна рјешења која ће бити прихватљива за ЖРС.

У саопштењу се наводи да је компанија прошле године потписала Меморандум о разумијевању на унапређењу радионичких капацитета ЖРС са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана