Кинеском поезијом одушевили публику

Јована Ивановић
Foto: Јована Ивановић

БАЊАЛУКА - Књижевно дружење које је данас одржано у библиотеци Филолошког факултета организовало је 15 студената, колико их укупно има на студијском програму Кинеског језика и књижевности, који је од ове године прикључен другим смјеровима на Универзитету у Бањалуци.

- Библиотека је радо прихватила сарадњу са овом катедром, а студенти синологије професорима и будућим академцима читали су поезију на кинеском, а потом је преводили на српски језик - казала је библиотекарка Александра Стојковић.

Да Кину не чини само традиционална култура, него да је њен утицај у савремено доба све израженији, потврдила је и асистент Ања Мудреновић.

- Књижевно дружење заједничка је идеја а резултат је рада свих студената и професора - казала је Ања.

Како додаје, Кина је све више присутна у свакодневним дешавањима, посебно у међународним односима.

- Наши студенти су читајући стихове Ли Баја и Ди Фуа пружили подршку будућим генерацијама који имају афинитете према овој култури и језику да испуне свој сан, и то баш на бањалучком Универзитету - казала је Мудреновићева.

Библиотекарка Слободанка Јованић каже да до сада студенти нису имали приступ ка овој култури.

Нисмо до сада имали много књига кинеских писаца, само неколико превода на енглеском језику. Надам се да ће интересовање људи бити веће сад кад су их студенти мотивисали на овом дружењу јер се ради о једној од најљепших књижевности - казала је Јованићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана