Кинески амбасадор уручио донацију заштитне опреме болници у Приједору

Срна
Кинески амбасадор уручио донацију заштитне опреме болници у Приједору

ПРИЈЕДОР - Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг уручио је вечерас 43 пакета помоћи са хиљаду заштитних одијела и пет хиљада филтер маски Општој болници “Др Младен Стојановић” и Дому здравља у Приједору.

“Кина ће безрезервно подржати међународну сарадњу у борби против пандемије и радити на доступности вакцине земљама у развоју”, рекао је Ђи.

Ђи је изразио наду да ће овај контингент хитно прикупљен у међустраначкој размјени допринијети побједи над епидемијом.

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић захвалио је за помоћ коју је Комунистичка партија Кине донирала СНСД-у, те истакао да је на Извршном комитету странке донесена одлука да ова веома вриједна донација Кине буде усмјерена приједорској болници.

Вишковић је прецизирао да је ријеч о рукавицама, маскама, одијелима и свему што је потребно за функционисање здравственог система у пуном капацитету, с обзиром на то да се епидемиолошка ситуација у Републици Српској на неки начин погоршава.

Он је позвао грађане да се вакцинишу јер је то једини начин сузбијања пандемије, истичући да је у Републици Српској нешто већи број вакцинисаних него у Федерацији, али да је то тек негдје око 30 одсто становништва БиХ.

“Одзив је низак и бојим се да ћемо ускоро доћи у позицију да уништавамо вакцине у Републици Српској, а да су људи невакцинисани и да се епидемиолошка ситуација погоршава”, рекао је Вишковић и подсјетио да је недавно уништено 200.000 доза вакцина у ФБиХ.

Андрија Вукотић, директор Болнице “Др Младен Стојановић”, захвалио је за помоћ, те указао на тренутну ситуацију која је таква да се пацијенти хоспитализују и на петом спрату.

“Са данашњим даном имамо 52 пацијента. Нажалост, имамо и смртних исхода, а на заразу нису имуна ни дјеца, ни породиље нити бебе. Ситуација је све гора, а ако се не дозовемо памети биће још горе”, упозорио је Вукотић.

Дио донације упућен је у Дом здравља, чији је вршилац дужности директора Слободан Јавор захвалио за помоћ Комунистичкој партији, амбасадору и народу Кине.

“Ово је неопходна опрема како би здравствени радници били заштићени у свакодневном послу”, рекао је Јавор, који је позвао грађане да се вакцинишу и тако буду одговорни према себи и према другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана