Кина удвостручује извоз, да ли то угрожава домаћа радна мјеста

ГС
Кина удвостручује извоз, да ли то угрожава домаћа радна мјеста

Кина удвостручује извоз како би оживјела економски раст и свијет би поново могао да доживи "кинески шок" када тржишта буду преплављена јефтином робом из ове земље, преноси Волстрит џорнал.

Фирме из Кине су подржане јефтиним државним кредитима и фабрике производе више аутомобила, машина и потрошачке електронике него што локално тржиште може да апсорбује.

Волстрит џорнал подсјећа да су крајем 90. година прошлог вијека Сједињене Америчке Државе и глобална економија доживјели “кинески шок”, односно рекордан увоз кинеске робе по повољним цијенама за потрошаче.

Увоз робе из Кине помогао да се инфлација одржи на ниском нивоу, али је истовремено довео до губитка радних мјеста у локалној производњи и затварања цијелих фабрика.

Први “кинески шок” снизио је цијене робе у Сједињеним Америчким Државама, али је од 1999. до 2011. године довео до тога да више од два милиона људи остане без посла јер произвођачи намјештаја, играчака и одјеће нису успјели да се изборе са конкуренцијом.

Ситуација према мишљењу економиста сада може да буде још компликованија пошто Кина може да преплави тржиште високотехнолошким производима по ниским цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана