Келечевић: Око 40 одсто обaвезника у Српској не плаћа порез на некретнине

Срна
Foto: ilustracija

ТЕСЛИЋ - У Републици Српској око 40 одсто некретнина није уписано у фискални регистар, што значи да 40 одсто обавезника не плаћа порез, изјавила је данас у Добоју савјетник министра финансија Српске Сњежана Келечевић.

Келечевићева је поручила да се закон односи на све, те да је намјера да се прошири обухват наплате пореза на непокретности, будући да су то стоодстотни приходи локалне заједнице намијењени за њихов развој. 

"Закон дефинише да те порезе, уколико их не пријаве власници и корисници непокретности, треба да идентификују јединице локалне управе и пошаљу Пореској управи Српске на даљи процес", рекла је Келечевићева новинарима прије почетка семинара "Финансијско управљање и контрола у јединицама локалне самоуправе", који у Теслићу организује Савез општина и градова Републике Српске.

Она је појаснила да локална управа идентификује, Пореска управа Републике Српске пријављује, а сви регистри и подаци о непокретности налазе се у Републичкој управи за геодетске и имовинскоправне послове, те да у тој констелацији треба успоставити бољу међусобну проходност.

"Локална самоуправа преузима податке од Републичке геодетске управе, постоји фискални регистар и, једоставно, упоређивањем та два регистра доћи ће се до података оних непокретности обвезника који нису у систему фискалног регистра", навела је Келечевићева.

Генерални секретар Савеза општина и градова Александар Пантић указао је на законске могућности јединица локалних самоуправа да се улогују у базу података фискалног регистра који води Пореска управа, те да прате и ажурирају број непокретности у својим јединицама и предузимају одговарајуће мјере и активности. "Закон о локалној самоуправи дефинисао је да градови у Републици Српској, сада их имамо девет, могу преузети наплату, контролу наплате и принудну наплату пореза на напокретност", рекао је Пантић и напоменуо да су поједине општине и покренуле инцијативу за ту могућност, што ће бити предмет наредних системских активности.

Према његовим ријечима, степен наплате овог пореза варира код локаних заједница и процјењује се да је око 50 одсто непокретности у Српској и даље ван пореског система. Савјетник градоначелника Бањалуке за финансијско управљање и контролу Божана Шљивар навела је да по основу пореза на непокретности, град Бањалука годишње приходује око 6.000.000 КМ и представља око 10 одсто свих пореских прихода.

Она је нагласила да је Бањалука, уз Градишку и Лакташе, у пилот-пројекту који спроводи Републичка управа за геодетске и имовинскоправне послове с циљем масовног пописа и процјене стања на изабраним катастарским општинама, те да су ту уочени најбољи ефекти. "У Бањалуци је то конкретно Петрићевац један и два, који има скоро 30 одсто неуписаних и нерегистрованих некретниина, односно обвезника", прецизирала је Шљиварова.

Она је поручила да је ријеч о јединственом, унифицираном стандардизованом систему гдје се и пописује и процјењује непокретност и успоставља фер и правичан однос према свима. На данашњем семинару предвиђена је предаја сертификата општини Теслић, која је реализовала пилот-пројекат "Финансијско управљање и контрола".

Замјеник начелника Теслића Милован Станковић оцијенио је да ће по успостављању система финансијског управљања процесима и имовином значајно бити унапријеђено функционисање Општинске управе, те рационалније и ефектније кориштени расположиви ресурси и на квалитетнији начин пружане услуге грађанима.

Семинар "Финансијско управљање и контрола у јединицама локалне самоуправе" организован је за начелнике за финансије и руководиоце за финансијско управљање и контролу из општина и градова.

Према ријечима гнералног секретара Савеза општина и градова Републике Српске Александра Пантића, циљ овог семинара је припрема стандардног модела с обзиром на комплексност увођења система интерних контрола у јединицама локалне самоуправе који у неким локалним заједницама нису започети или су дјелимично започети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана