Кекс и чоколада постају луксуз

Анита Јанковић Речевић
Кекс и чоколада постају луксуз

БАЊАЛУКА - Дуготрајан раст трошкова, понајвише сировина, натјерао је предузећа из кондиторске индустрије да повећају цијене чоколаде и кекса на полицама маркета, а упућени тврде да је поскупљење неминовно и за слаткише које још продају по старом цјеновнику.

Љубитељи чоколадних посластица у Републици Српској, али и цијелом региону, већ неко вријеме су непријатно изненађени цијенама слаткиша, који за многе потрошаче постају луксуз.

За чоколаду од 80 грама у просјеку морају издвојити двије марке, док исти такав слаткиш који садржи већи удио какаоа кошта више од три марке. Више цијене примјетне су и код различитих врста кекса, наполитанки, еврокрема, пралина, вафла и других кондиторских производа.

Шта је позадина поскупљења “Глас” је упитао неколико водећих регионалних компанија из чијих погона излазе најтраженији слаткиши на нашем тржишту.

У прехрамбеној индустрији “Краш” наводе да су их на корекцију цијена приморала драстична поскупљења сировине, примарно какаовца.

Водитељ одјељења интерне и екстерне комуникације у “Краш гупи” Ивана Чувало појашњава за “Глас” да су недовољна брига о насадима какаовца те екстремне климатске промјене узроковале смањење урода и производње какаовца у земљама западне Африке, које су највећи глобални произвођачи, што већ дуже вријеме снажно утиче на цијену тог производа, која је досегла историјски максимум.

- Наиме, од почетка 2023. године цијене какаовца на свјетским берзама су у непрестаном порасту. Само у посљедњих годину цијена је досегнула рекордни ниво у задњих педесетак година. Иако је након тога дошло до благог пада и даље је ријеч о великој разлици. Паралелно с тиме усљед смањених залиха, расли су и примарни трошкови прераде какаовца, што је увелико утицало на цијене какао масе, какао маслаца и какао праха, који се користе у производњи чоколада и пралина те кекса и вафла - појаснила је Чувало.

Она је додала да снажан, дуготрајан раст трошкова сировина погађа кондиторску индустрију на глобалном нивоу те да је “Краш група”, чија је чланица и фабрика кекса “Мира” из Приједора, у протеклом периоду чинила све да би интерно амортизовала растуће издатке.

- Нажалост, цјеновним притисцима се не назире стабилизација, а ако и до ње дође, цијена се неће вратити на ниво из претходних година. Усљед отежаних околности били смо приморани да коригујемо цијене наших производа који садрже какао. Корекције смо направили сходно удјелу какао дијелова у садржају поједине категорије производа. Максимално дуго смо одгађали поскупљења за крајње потрошаче, али ради очувања стабилности пословања и радних мјеста, за око 2.000 радника “Краш групе” те одрживости цијелог производног процеса, овај је корак био нужан и неизбјежан - додала је Чувало.

Да је поскупљење стратешких сировина све озбиљнији проблем тврди и извршна директорица за производњу у требињској прехрамбеној индустрији “Свислајон-Таково” Весна Вујовић Цураћ.

- Та поскупљења смо мјесецима износили на своју штету, али већ сада их преносимо на цијену готових производа на полицама. На сву срећу још немамо пад потражње, али засигурно ће категорија чоколада бити погођена. Сви чоколадирани производи, уколико већ нису, ће ускоро поскупјети, а у којем тачно проценту не могу прецизирати - рекла је Вујовић Цураћ.

Додала је да поједине информације указују на то да ће доћи до несташице и поскупљење шећера на берзама те да они имају залиха до краја године.

Радници

Упркос отежаним околностима пословања Весна Вујовић Цураћ каже да неће бити отпуштања радника због хроничног недостатка стручног кадра у индустрији, до којег долази због одлива радне снаге на запад.

- Домаћа индустрија не може понудити зараде које се нуде у окружењу па људи одлазе. Држава би требало да нађе начин да пружи привреди подршку кроз смањење пореза и доприноса на плате да би заједнички лакше пронашли рјешење за овај проблем - казала је Вујовић Цураћева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана