Касиповић: За образовање издвојено 87 милиона КМ ФОТО

Агенције
Касиповић: За образовање издвојено 87 милиона КМ ФОТО

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да је из Развојног програма Републике Српске за образовање издвојено 87 милиона КМ, а из редовних буџетских средстава 23 милиона КМ, преносе агенције.

Касиповић је нагласио да је реализовано 120 различитих пројеката, да је изграђено 15 нових школа, 50 реновирано, да је изграђено 19 нових фискултурних дворана, а седам санирано.

Он је, након свечане сједнице Синдиката образовања, науке и културе Српске поводом Свјетског дана учитеља, подсјетио на важне пројекте и програме имплементиране у систем образовања, као што је програм “Доситеј” – учење један на један.

Касиповић је рекао да би на просвјетне раднике стимулативно дјеловао Правилник о проглашавању најбољих учитеља, јер би разликовао оне који раде с пуним ентузијазмом, а којих је много, од оних који само одрађују свој посао.

- Вјерујем у образовање у оквиру јавних универзитета, али је важно за учитеље да разумију да са завршетком факултета уствари почињу њихове каријере. Важно је радити на даљој едукацији која треба бити индивидуална, али може бити и институционално постављена, а што је задатак Педагошког завода и Министарства - рекао је Касиповић.

Он је напоменуо да ове године буџет ресорног министарства износи 408 милиона КМ, док је 2006. године био 206 милиона КМ.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Стеван Милић навео је да у образовању Српске има 20.700 радника, те да просјечна плата професора у средњем образовању износи 1.000 КМ, док се плата професора у основним школама креће од 850 до 950 КМ.

- Нема професор у основној школи мању плату јер мање вриједи, већ због тога што недостају средства у буџету да се то изједначи. Једино Словенија, од бивших република Југославије, има изједначене плате на нивоу свих запослених у образовању - рекао је Милић.

Он је додао да подаци Међународне интернационале образовања показују да у свијету има милијарду необразованих, а од тога 800 милиона дјеце.

Без учитеља нема будућности

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић поручио је данас да заједница која не цијени учитеље нема будућност.

Касиповић је током посјете Основној школи “Бранко Радичевић” у Бањалуци рекао да је Дан учитеља, који се обиљежава данас, желио да започне баш сусретом са учитељима и ученицима и тако још једном искаже поштовање према овој професији.

- Важно је да друштво покаже бригу према учитељима, али и да то они врате љубављу према дјеци - рекао је Касиповић.

Професорка разредне наставе у Основној школи „Бранко Радичевић” Ирена Милошевић рекла је да већ 12 година ради свој посао са пуно љубави и разумјевања за дјецу.

- Да би неко био добар учитељ, прије свега мора да воли свој позив, да има осјећај и љубав према дјеци, да је квалитетна особа и да стално ради на професионалном усавршавању - истакла је Милошевићева.

Директорка Основне школе “Бранко Радичевић” Јадранка Божић каже да учитељи ове школе раде у веома добим условима, јер је школа реновирана, а кабинети опремљени.

- Наши наставници су веома вриједни, пожртвовани и воле свој посао и дјецу, а као резултат тога јесу успјеси у учењу и понашању наших ученика - истакла је директорка једне од највећих школа у Бањалуци која има 1.360 ученика у 53 одјељења и 106 запослених.

Подршка просвјети и просвјетним радницима приоритет

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић честитао је Свјетски дан учитеља - 5. октобар свим просвјетним радницима у Српској са жељом да сваки радни дан буде свечаност за њих, али и ученике које васпитавају и образују.

- Имајући у виду да је васпитавање младих генерација најважнији и најчаснији посао, Влада Републике Српске је протеклих година уложила значајна средства у побољшање услова рада у образовним установама, као и побољшање положаја просвјетних радника - наводи се у Касиповићевој честитки.

Он поручује да ће подршка просвјети и просвјетним радницима бити приоритет Владе и у наредном периоду.

Министар је позвао све запослене у просвјети да не штеде љубав и знање у васпитавању младих, јер су најодговорнији и најзаслужнији за развој Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана