"Карта шансе" у Њемачкој: Ово су нова правила за раднике из БиХ

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - У Њемачкој су данас ступила на снагу нова правила у вези са визама за квалификоване раднике из земаља изван Европске уније, која омогућавају улазак у ту земљу и тражење посла до годину дана, уз услов да су испуњени одређени критеријуми.

Још један елемент правила која ће ступити на снагу од данас у Њемачкој је проширење регулативе за држављане земаља Западног Балкана, саопштило је немачко Министарство унутрашњих послова.

Према овом правилу, радници из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Албаније и тзв. Косова могу знатно лакше да оду на неодређено вријеме у Њемачку, и то до 50.000 њих годишње, што је дупло више него до сада, наведено је на сајту Министарства.

Нова правила, позната као "карта шансе" за тражење посла, важе за оне са најмање двије године стручне обуке или универзитетском дипломом признатом у земљи у којој је квалификација стечена. 

Такође је потребно познавање њемачког или енглеског језика.

Када се карта одобри, подносилац захтјева може да уђе у Њемачку и тражи посао до годину дана, што значи да више не мора да подноси уговор са њемачком компанијом прије него што му буде дозвољено да уђе у Њемачку да ради.

Како је наведено, нова правила  су уведена са циљем да се смањи бирократија и скрате процедуре, а део су свеобухватног закона који има за циљ да реши недостатак квалификоване радне снаге у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана