Каран: МУП у прошлој години успјешно одговорио на све изазове

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске у 2022. години задржало је узлазни тренд функционисања и успјешно одговорило на све безбједносне изазове и ризике са којима је било суочено, рекао је ресорни министар Синиша Каран.

Каран је, образлажући извјештај о раду МУП-а за 2022. годину у Народној скупштини Републике Српске, рекао је да је задржан пад стопе криминалитета у петогодишњем периоду.

Он је истакао да је надлежним тужилаштвима поднесено 5.890 извјештаја због постојања основа сумње да је почињено 6.830 кривичних дјела.

Каран је навео да је у прошлој години било 637 кривичних дјела против живота и тијела, што је мање од петогодишњег просјека и њихов коефицијент расвијетљености је 98 одсто.

Он је рекао да је у наведеном периоду евидентирано 10 убистава од којих су два нерасвијетљена.

Каран је подсјетио да се у марту 2022. године десило убиство начелника сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Приједор Раденка Башића.

"На расвјетљавању убиства Башића полиција је даноноћно радила, у истрагу је било укључено 200 полицијских службеника. У истом мјесецу Републичком јавном тужилаштву је поднесен извјештај против три лица због основа сумње да су планирала, организовала и извршила ово свирепо убиство", рекао је Каран.

Он је навео да је број кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета у сталном порасту.

Каран је рекао да је у задњих пет година у порасту насиље у породици или породичној заједници, те да је лани регисторвано 861 кривично дјело из ове области.

Он је додао да је у 2022. години евидентирано 48 случајева вршњачког насиља, што је изнад петогодишњег просјека.

Каран је рекао да је МУП Српске, након трагичног догађаја у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду гдје је малољетник убио девет ученика и једног радника обезбјеђења, одмах донијело план мјера и активности на превенцији вршњачког насиља и малољетничке деликвенције са циљем очувања безбједности у школама Републике Српске.

Он је рекао да је су након анализе садржаја комуникација остварених путем апликација "Скај" и "Аном" реализоване 84 оперативне акције и слободе лишено 238 лица.

Каран је напоменуо да је у области спречавања злоупотребе дрога спроведена 31 оперативна акција, од којих је пет међународног карактера.

"Највеће количине одузетих опијата односе се на марихуану, а заплијењена је и већа количина кокаина", истакао је Каран.

Он је рекао да у 2022. години укупна материјална штета настала извршењем 476 кривичних дјела привредног криминалитета износи 28,5 милиона КМ, а остварена је противправна имовинска корист од око 34 милиона КМ.

"Надлежним тужилаштвима су поднесена четири извјештаја о почињеним кривичним дјелима ратни злочин против 18 дентификованих лица, за које постоје основи сумње да су починили осам кривичних дјела над најмање 189 идентификованих жртава", навео је Каран.

Он је додао да је у паду број регистрованих миграната на територији Републике Српске и да је у 2022. години регистровано 4.728 миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана