Каран: Кампања "Оружје не штити, оружје убија" за дјецу, наставнике и родитеље

Срна
Каран: Кампања "Оружје не штити, оружје убија" за дјецу, наставнике и родитеље

ПРИЈЕДОР - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да је кампања "Оружје не штити, оружје убија" намијењена ђацима, просвјетним радницима и родитељима дјеце у основним и средњим школама о томе како дјеловати у случају додира са оружјем.

"Послије трагичних догађаја у Србији, посебан акцент дајемо овим предавањима", рекао је Каран новинарима у Приједору приликом посјете Основној школи /ОШ/ "Петар Кочић".

Он је подсјетио да МУП годинама обавља разне едукације у основним и средњим школама о свим безбједносним ризицима по дјецу и омладину, а ради спречавања вршњачког насиља и малољетничке делинквенције, те да је ово једна у низу таквих кампања која ће бити реализована широм Српске до 9. јуна.

Каран је појаснио да су два кључна аспекта опасност од легалног оружја и опасност од недозвољеног оружја. Он је напоменуо да одрасли носиоци легалног оружја морају стриктно водити рачуна о законитом држању и о томе да дјеца не дођу у додир са оружјем, те да одрасли који бацају оружје морају бити свјесни да га може пронаћи дијете.

"Прошле године нисмо имали таквих случајева у Републици Српској, али прије двије године имали смо два трагична догађаја, у Калиновику и Дервенти", навео је Каран.

Он је нагласио да је МУП лани одузео више од 900 комада оружја и више од 20.000 комада муниције, да је добровољно предато више од 900 комада оружја и да је пронађено 109 минско-експлозивних средстава која су представљала латентну опасност.

Говорећи о кампањи "Амбер алерт", Каран је упутио на Јутјуб материјал МУП-а за дјецу како безбједно доћи од куће до школе и од школе до куће, а за одрасле како да реагују у случају нестанка дјетета. "У прошлој години смо имали 22 пријаве нестанка дјеце и све и једна је успјешно ријешена, односно дјеца су се вратила жива и здрава својим кућама", додао је Каран.

Директор ОШ "Петар Кочић" Горана Босанчић изразила је задовољство што је ова школа домаћин кампање "Оружје не штити, оружје убија", као и увјерење да ће предавања утицати на то да дјеца више размишљају о ризицима употребе оружја.

"Свједоци смо разних немилих догађања и овдје и у околини и сви смо више посвећени раду с дјецом и сарађујемо више са свим инстанцама, а међу онима са којима највише сарађујемо је Полицијска управа Приједор", рекла је Босанчићева.

Са министром Караном у посјети овој школи били су и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић и начелници и припадници Полицијске управе Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана