Капацитети бањалучког Аеродрома недовољни: Експанзија саобраћаја тражи већу зграду и писту

Анита Јанковић Речевић
Капацитети бањалучког Аеродрома недовољни: Експанзија саобраћаја тражи већу зграду и писту

БАЊАЛУКА - Због нагле експанзије путничког саобраћаја постојећа зграда бањалучког Аеродрома не задовољава потребе истовременог опслуживања више летова и пријема великог броја путника у кратком времену, па реконструкција тог објекта и проширење писте представљају приоритет.

Наведено је то у Приједлогу плана пословања за период 2023 - 2025. године предузећа за услуге у ваздушном саобраћају "Аеродроми Републике Српске" у којем стоји да је реконструкција аеродромске зграде предуслов за ширење, али и опстанак постојећег нивоа саобраћаја.

- Реконструкција аеродромске зграде планирана је у износу од 1.500.000 КМ на основу кандидованог пројекта који је уврштен у Прелиминарну листу јавних пројеката РС и реализоваће се уколико средства буду одобрена. Један од приоритета је откуп земљишта за проширење писте, након чега би се могла извршити изградња и санација ограде периметра, те пројекат санације бетонских и асфалтних површина на платформи и полетно-слетној стази, за чију реализацију су потребна додатна средства виших нивоа власти - стоји у документу који је објављен на Бањалучкој берзи, а који ће крајем мјесеца разматрати Скупштина акционара.

Због повећаног обима саобраћаја, наводи се да је предузеће изложено значајном проблему недостатка радне снаге, као и ватрогасаца, за шта су потребна додатна средства, због чега, како пише у документу, у наредном периоду очекује повећање субвенције Владе РС са планираних 2,2 милиона на 2,5 милиона марака.

У планском периоду предузеће ће континуирано радити на повећању броја авио-операција и броја превезених путника, а дугорочни циљ је да се сваке године број превезених путника повећава за више од десет одсто, као и да се сваке године уведу најмање двије нове дестинације.

- У овој години у плану је да се превезе 478.411 путника, што би у односу на 2022. било повећање од 39,47 одсто. У 2024. години планирано је повећање боја путника за 10,37 одсто, а у 2025. години 18,66 одсто. Такође, ове године настављају да саобраћају све досадашње авио-линије, уз увођење два нова чартер лета за Атину и Тунис, с тим да се очекује и увођење нових дестинација од стране компанија "Рајанер" и "Виз ер" - стоји у трогодишњем плану пословања Аеродрома.

Наводи се да је неопходно интензивирати активности које ће допринијети побољшању квалитета и обима услуга, а у плану је и развијање карго саобраћаја.

- За развој карго саобраћаја обезбијеђени су сви неопходни услови. Предузеће посједује савремено опремљен објекат за складиштење свих врста робе, као и неопходне дозволе и опрему за рад. Потребно је у наредном периоду остварити сарадњу са авио-компанијама или комитентима заинтересованим за транспорт робе ваздушним путем. У току су одређени преговори и очекује се у наредном периоду реализација. Сада се карго саобраћај обавља само на редовним летовима "Ер Србије" - истакнуто је у документу.

Приходи

У Приједлогу плана пословања Аеродрома РС за ову годину планирани су приходи у износу од 7,77 милиона КМ, што је за 28,4 одсто више у односу на процјене у 2022. години.

- Највеће повећање прихода очекује се од продаје робе, односно од угоститељске дјелатности. Планирано је повећање прихода и од аеродромске таксе, као и од авио-опслуживања - наводи се у документу у којем стоји да је ове године у плану и отварање мјењачнице и фри-шопа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана