Кантон Сарајево од данас не добија плин!

Аваз
Кантон Сарајево од данас не добија плин!

САРАЈЕВО – Испорука плина за Кантон Сарајево обустављена је данас у 12, а томе су претходиле најаве Недељка Елека, генералног директора "Сарајево-гаса" из Источног Сарајева.

"Како до састанка до данас није дошло, а након што вам је испостављена фактура за извршене услуге транспорта за јули 2024. године, а коју сте нам вратили дана 12. августа, обавјештавамо вас да ће доћи до обуставе испоруке природног гаса 13. августа у 12 сати па надаље, док се не изнађу рјешења и заједнички усагласе ставови о спорним питањима око Уговора о транспорту природног гаса", навео је Елек у одговору на поврат фактуре пише Аваз.

Такође, Елек је као што се може видјети у одговору, прихватио позив за састанак с представницима "Енергоинвеста" у наредних седам до десет дана, али их је и подсјетио да су недавно одгодили одржавање раније заказаног састанка на коме се требало расправљати "о свим нејасноћама и питањима око потписаног Уговора о транспорту природног гаса".

Генерални директор "Енергоинвеста" Мирза Устамујић за "Дневни аваз" је прокоментарисао наводе директора "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељка Елека о гашењу плина за подручје Кантона Сарајево.

"У свом допису господин Елек потврдио је да зна које су обавезе и да ће цијена бити враћена на посљедње регулисану цијену. Посљедње регулисана цијена износи 7.20 КМ/См3, а достављена фактура је на 14.10 КМ/См3. Јасно је да нисмо могли прихватити фактуру са 100 одсто већом цијеном, а када добијемо исправну, све ће бити измирено у потпуности", истакао је Устамујић за "Аваз".

Додао је да они очекују фактуру у складу с посљедње одобреном цијеном Регулатора за наведени период коју ће платити одмах.

Алмир Бечаревић, некадашњи директор БХ Гаса, у изјави за Аваз истиче да је посљедња одобрена цијена транспорта 7,20 КМ по стандардном кубном метру плина (См3).

"Ни претходна цијена транспорта Сарајево-гаса од 11,2 КМ/См3 никад није одобрена од регулатора, а уговором о транспорту за 2024. годину "Енергоинвест" је прихватио цијену од 14,10 КМ/См3. Регулатор из Требиња потврдио је цијену транспорта од 14,10 КМ, али с примјеном од 1. јануара 2025. године, што значи да за ову годину вриједи посљедња цијена прихваћена од регулатора. То је 7,20 КМ. Разлика између ове двије цијене износи више од 1.000.000 КМ за 2024. годину", каже Бечаревић.

Елек је касније за овај сарајевски медиј рекао да је у међувремену од Регулаторне агенције Српске добио потврду да се уговорена цијена транспорта плина односи и на ову годину. Ипак, како пише Аваз, рјешење очекује у наредних неколико дана.

Како подсјећа Аваз, генерални директор "Енергоинвеста" Мирза Устамујић је раније обавијестио Амбасаде САД и Велике Британије, ОХР, СИПА-у, ОСА-у и премијера ФБиХ Нермина Никшића о овом проблему.

Проблем је иначе настао почетком 2024. године, када је "Сарајево-гас" из Источног Сарајева тражио поскупљење плина. Договорено је тада да умјесто 11,2 КМ/1000 См3, цијена буде 14,10 КМ/1000 См3, што је "Енергоинвест" прихватио, но Регулаторна комисија за енергетику Српске је требала накнадно потврдити оправданост те цијене.

Наведена Комисија је 27. јуна донијела Рјешење у којем се наводи да се у складу са законима може примјењивати нова цијена, али тек од почетка наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана