Кампања “Читајмо заједно” указује на добробити читања

Срна
Кампања “Читајмо заједно” указује на добробити читања

БАЊАЛУКА - Главни циљ овогодишње кампање “Читајмо заједно” коју је Министарство просвјете и културе Републике Српске почело радионицама са најмлађим читаоцима у Источном Сарајаву и која ће трајати до марта широм Републике Српске, јесте указивање на добробити читања, вишеструки допринос квалитету живота, нарочито одрастања.

Мото овогодишње кампање је “Читај, буди бољи човјек!”, саопштено је из ресорног министарства.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да се главна тема овогодишње кампање “Читајмо заједно!” темељи на истраживањима у области психологије и медицине која указују на бројне добробити читања.

“Сходно резултатима тих истаживања осмишљене су и радионице са одраслима, ђецом и омладином које ће током наредна два мјесеца широм Републике Српске водити књижевница Јелена Којовић Тепић и професор на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Сања Мацура”, најавила је Стојичићева.

Стојичићева је рекла да се на овај начин жели указати како читање богати рјечник, развија способност памћења, емпатију и критичко мишљење, унапређује вјештине комуникације, вјежба концентрацију, повећава ниво општег образовања, богати унутрашњи свијет, развија емоционалну и социјалну интелигенцију, доприноси побољшању интелектуалног статуса у окружењу.

Радионице ће бити организоване у школама и библиотекама са ђецом узраста до 12 година, тинејџерима од 13 до 15 година, као и са одраслима.

Овогодишњу кампању подржали су млади, успјешни и угледни појединци: декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Срђан Душанић, награђена учитељица Жана Бутулија, кантауторка Вања Мишић, кантаутор Драган Моцоња, професор виоле Кристина Моцоња, анестезиолози Владимир Мрђа и Биљана Злојутро, глумац Бојан Колопић, нотар Борислав Радић, фудбалер Матеј Декета и судијски пар Весна Балван и Татјана Праштало.

На линку “https://we.tl/t-dYDtc9yCHZ” налази се електронски и видео промотивни материјал кампање прилагођен за емитовање на телевизијама, порталима и друштвеним мрежама, а у којима на добробити читања указују заштитна лица кампање.

Преузимањем и објавом доступних материјала у медијима може се подржати овогодишња кампања “Читајмо заједно”.

Кампању “Читајмо заједно” Министарство просвјете и културе Републике Српске организује од 2017. године са циљем развоја, промовисања и популаризације књижевности и читања, српског језика и ћириличког писма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана