Камиони за обуку већ мјесецима стоје паркирани

Данијела Бајић
Камиони за обуку већ мјесецима стоје паркирани

БАЊАЛУКА - Сати чекања на границама, дани проведени на путу и сувише мале плате за тај посао само су неки од разлога због којих се, сматрају професионални возачи, све мање младих у Српској одлучује на полагање возачког испита Ц категорије у ауто-школама, чији су камиони за обуку већ мјесецима паркирани.

Власници ауто-школа широм Српске кажу да не памте гори период, истичући да ни сами не виде разлог због којег мало ко да закуца на њихова врата, јер цијене, које су увијек трн у оку, нису мијењали већ дуже вријеме.

Власник бањалучке ауто-школе “Мир” Миленко Јаћимовић, који је у овом послу више од 25 година, казао је за “Глас Српске” да никад није било мање кандидата који желе да полажу за Ц категорију, што је био тренд протеклих година.

- Несхватљиво ми је да кандидата нема ни за лијека, а потражња за професионалним возачима никад није била већа. У овом периоду годинама уназад наша ауто-школа, као и многе друге, врвјеле су од младих људи који желе да се обуче за вожњу камиона или аутобуса, међутим, сада могу на прсте једне руке набројати колико се кандидата јавило од почетка године - рекао је Јаћимовић.

Камиони и аутобуси за обуку кандидата већ мјесецима су паркирани и на подручју Семберије. Директор бијељинског предузећа “Семберија транспорт” Пантелија Митровић каже да возила за обуку професионалних категорија нису покренули већ неколико мјесеци те да, како је кренуло, неће успјети зарадити ни за технички преглед и регистрацију, што их сљедује једном годишње.

- Цијену обуке за велике категорије сигурно нисмо мијењали четири године. Посао професионалног возача је тежак и одговоран, због чега је, претпостављам, у посљедње вријеме много мање кандидата, а велику улогу сигурно играју и грађани Азије који долазе у Европу и раде за много мање новца него што би наши држављани - казао је Митровић.

Додао је да ће аутобус искористити за превоз путника чиме се, такође, баве, али да за камионе неће имати другог избора осим да их прода.  

- До прошле године имали смо и по пет-шест кандидата мјесечно, док сада нема ниједног - истакао је Митровић те нагласио да када је ријеч о кандидатима за полагање Б категорије нема већих осцилација у односу на претходне године.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић истиче да фирме у Српској већ годинама вапе за професионалним возачима.

- Услови рада професионалног возача код нас су равни нули, кренувши од гужви и чекања на границама. Плате су никакве, а и на који начин да превозник исплати пристојну суму возачу када не може све на вријеме да реализује због дугих чекања на граници. То је највећи разлог због чега се нико не одлучује на обуку за професионалног возача - рекао је Грбић.

Додао је да ових дана возачи на граничном прелазу у Јасеновцу из смјера Хрватске стоје у километарским колонама, јер данима не могу прећи на територију БиХ.

- Колона је дуга и до десет километара, људи губе стрпљење.

Возачи камиона неријетко се нађу у непријатним ситуацијама па се не каже узалуд да је шоферски хљеб “од девет кора” - казао је Грбић и додао да идеална ситуација више није ни у Европској унији, гдје су до прије неколико година сви срљали да возе. +

Статистика

Према подацима Завода за статистику РС, лани је у Српској било 222 ауто-школе, које су за излазак обучавале 27.400 кандидата, од којих је 18.639 положило испит.

У односу на претходну годину, број излазака на испит мањи је за 4,9 одсто, док је за 4,2 одсто смањен број кандидата који су положили испит. Подаци Завода показују да је од 1.748 излазака на испит за полагање Ц категорије у 2023. години 1.447 кандидата положило испит, што је за 48 мање него годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана