Калабухов: Боримо се против фалсификовања историје

СРНА
Калабухов: Боримо се против фалсификовања историје

БАЊАЛУКА- Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је данас у Бањалуци да је важно да генерације младих знају какав је био подвиг њихових предака у борби против фашизма, јер и даље траје борба против фалсификовања историје.

Калабухов је рекао новинарима, уочи предавања на Факултету политичких наука /ФПН/ о дешавањима у Украјини и односима са ЕУ и НАТО-ом, да је захвалан ректору бањалучког Универзитета, представницима факултета и ресорном министру на јачању комуникације и сарадње образовних установа Републике Српске и Руске Федерације.

"Радујем се могућности размјене студената и професора", навео је Калабухов.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Ранка Перић Ромић изразила је задовољство што студенти имају прилику да чују обраћање руског амабсадора, првенствено јер су исказали велико интересовање за дешавања у Украјини, додајући да је предавање важно и због чињенице да је присутно једнострано извјештавање и наступ међународне зајднице, ЕУ и земаља чланица НАТО-а.

"Ми смо мишљења да требамо бити објективни према свим странама. Тим више што је Русија дала значајан доипринос борби против фашизма и не смијемо то заборавити. Ово је јединствена прилика да чујемо више информација о актуелним дешавањима. Да чујемо са чим се Русија суочава, али и о неким историјским догађајима који су оставили траг у борби за слободу Европе и у борби против фашизма", навела је Ромићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је важно за вријеме прославе подбједе над фашизмом указати и на друга важна питања као што је покушај ревизије историје, релатвизације жртава и бораца за слободу.

"Оно што је лоше за младе људе и за науку јесте да уче погрешне чињенице из историје. Врло је важно у великој хистерији запада, која постоји према Руској Федерацији и гдје је русофобија на врхунцу, чути и другу страну. Академска заједница и Универзитет у Бањалуци то су омогућили данас кроз предавање амбасадора Калабухова", навео је Будимир.

Предавању Калабухова у амфитеатру ФПН присуствовали су ректор Универзитета Радослав Гајанин, бројни професори и студенти са свих студијских програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана