Калабић поводом 80 година од битке на Краљици: Oзрен и Српска имају јединствен значај по антифашистичким снагама

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Историчар Радован Калабић изјавио поводом 80 година од битке на Краљици када је четнички Озренски одред сломио њемачко-усташку офанзиву "Тојфел три" против српског народа, да Озрен и данашња територија Републике Српске имају јединствен историјски значај у Другом свјетском рату по ослободилачком антинацистичким и антифашистичким снагама.

Калабић, који ће сутра бесједити на свечаној академији у Петрову поводом обиљежавања ове битке, рекао је да је од посебног значаја што се уз благослов Његовог преосвештенства владике зворничко-тузланског Фотија по први пут обиљежава годишњица ове велике битке и што се деценијама скрајнути хероји коначно поштују.

Он је подсјетио да је баш на Озрену на Лужањку, гдје је по дигнут споменик, генерал Драгољубу Дража Михаиловић 15. априла 1941. године (по неким изворима 20. априла) одбио да призна капитулацију тадашње војске и изговорио чувену реченицу: "Одбијам капитулацију, та реч не постоји у српском језику".

"Значи то је било 15. априла 1941. године, а чувена битка на Краљици одиграла се исто у априлу месецу, али 1943. године када је Цвијетин Тодић разбио немачко - усташки обруч око српског народа Озрена. О тој бици се мало знало,али хвала Богу сад се обележава и свечаном академијом ,а било је уприличено и ликовно и такмичење у литералним радовима", рекао је он.

Калабић је рекао да су Срби од 1945. године живјели у постистини која им је наметана, а да је истина да је ђенерал Михаиловић био први и најдосљеднији противник Хитлерове нацистичке Њемачке у Другом свјетском рату у Европи.

"У тој постистини, на жалост, заборавили смо, а то су сада и објављени документи, да су ђенерала Михаиловића, болесног од пегавог тифуса, на превару киднаповали Енглези у ноћи између 12. и 13. марта 1946. и предали као највећи ратни трофеј Јосипу Брозу Титу", подсјетио је Калабић.

Он је навео да су тај докуменет објавили Американци у јуну мјесецу 1946. године што само говори колико је била подла улога Енглеза и да и њихови главни савезници – Американци нису знали како је први и најдосљеднији Хитлеров противник у Европи пао у руке Јосипу Брозу Титу.

Калабић је поновио да је на самом почетку рата Михаиловић на Озрену одбио капитулацију Југословенске војске и наставио борбу, а да су на самом крају са полигона Бољанић који се налази близу Петрова са импровизованог аеродрома спасени амерички пилоти, што је означило крај грандиозне акције "ваздушни мост".

Дража Михајловић са Артуром Џибилијаном и спашеним савезничким пилотима

"Капетан Ник Лалић, који је био нашег порекла нудио је Михаиловићу да се са њима евакуише на Запад,а ђенерал Михаиловић је као велики родољуб и часни официр то одбио поручивши: 'Не можеш, одлазећи у иностранство своју земљу понети на својим цокулама'", подсјетио је Калабић.

У прилог томе колико је важна улога данашњег простора Српске у борби против нацизма и фашизма у Европи Калабић је указао да је са аеродрома Ровине, односно из данашње Нове Тополе код Бањалуке југословенско Краљевско ваздухопловство полетјело у одмазду због бомбардовања Београда 6.априла 1941. године те да су српски пилоти први бомбардовали нацистичку територију.

"То је чињеница од највећег историјског значаја. Пилоти су имали договор да, ако дође до прекида веза са командом у Земуну они крену у одмазду.Они су полетели и бомбардовали железничко чворишта транспортна у Грацу у Аустрији", рекао је он.

Према његовим ријечима, сама хронологија догађаја и чињеница да су прво бомбардовање нацистичке територије извршили српски пилоти са простора данашње Републике Српске,а да је посљедња евакуација савезничких пилота, од новембра 1944. до јануара 1945. године била на аеродрому у Бољанићу, на Озрену у Републици Српској говори колики је значај Српске у историји Другог свјетског рата.

"Данашња територија Републике Српске има јединствен историјски значај у Другом светском рату по ослободилачком антинацистичким и антифашистичким снагама", оцијенио је Калабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана