Какво љето очекује Европу?

ГС
Какво љето очекује Европу?

Дугорочна временска предвиђања су јако тешка, али нови рад у часопису Weather and Climate Dynamics сугерише да се брзином отапања гренландског леденог покривача може предвидјети вријеме овог љета у Европи, пише Индекс.

Према др Марилени Олтманс из Националног океанографског центра Уједињеног Краљевства, водећој ауторки студије, то изгледа отприлике овако:

Топли услови на Гренланду доносе више ледничке отопљене воде у Атлантик. Будући да је лакша од морске, та отопљена вода налази се на врху океана и смањује размјену топлине између ваздуха и мора. То доводи до јачих вјетрова у подручју отопљене воде. Зими вјетрови покрећу сјеверноатлантску струју према сјеверу, што је продужетак Голфске струје.

Сљедећег љета вјетрови прате смјер струје и преусмјеравају се према сјеверу. То помаже у стварању услова атмосферске циркулације великих размјера који доносе топлије и сувље вријеме над Европу, пише Гардијан.

Олтманс каже да се локација, опсег и снага слатководних догађаја могу користити за процјену обрасца топлог и сувог времена над Европом.

"На темељу идентификованог ланца догађаја, очекујемо да ће океанско-атмосферски услови бити повољни за неуобичајено топло и суво љето над Европом ове године", каже Олтманс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана